Home » Natură » Zeci de țari cer un obiectiv global de reducere a producției de plastic

Zeci de țari cer un obiectiv global de reducere a producției de plastic

Zeci de țari cer un obiectiv global de reducere a producției de plastic
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 11.12.2024

Un grup de 85 de țări a declarat că obiectivele globale obligatorii de reducere a producției de plastic trebuie să se afle în centrul oricăror negocieri pentru a obține primul tratat din lume de combatere a deșeurilor din acest material.

Discuțiile recente de la Busan, Coreea de Sud, care încercau să obțină un acord între peste 200 de țări cu privire la detaliile unui tratat privind poluarea cu plastic s-au încheiat cu un eșec.

„Ne aflăm la o răscruce istorică. Oportunitatea de a obține un tratat privind materialele plastice cu impact care să ne protejeze sănătatea, biodiversitatea și clima rămâne la îndemână”, a spus Graham Forbes, delegatul principal al Greenpeace.

„Ne aflăm la o răscruce istorică”

Peste 100 de țări au sprijinit un proiect care includea reduceri globale obligatorii din punct de vedere juridic ale producției de plastic și eliminarea treptată a anumitor substanțe chimice și a produselor din plastic de unică folosință, potrivit The Guardian.

Însă rezistența unor țări precum Arabia Saudită, Iranul și Rusia față de reducerile producției i-a determinat pe negociatori să se declare învinși. Aceștia au recunoscut că nu au reușit să depășească diviziunile serioase cu privire la obiectivele tratatului.

Discuții cu un număr record de reprezentanți din industrie

Abdulrahman al-Gwaiz, delegatul Arabiei Saudite, a arătat că reducerea producției rămâne o linie roșie pentru multe țări.

„Dacă abordați problema poluării cu materiale plastice, nu ar trebui să existe nicio problemă cu producția de materiale plastice, deoarece problema este poluarea, nu materialele plastice în sine”, a spus el.

Un număr record de lobbyiști din industria plasticului au participat la discuțiile de la Busan, la care au fost prezenți 220 de reprezentanți ai combustibililor fosili și ai industriei chimice.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Studiu: PFAS și microplasticele devin mai toxice atunci când „își unesc forțele”

Aproape 30% din microplastice provin dintr-o sursă extrem de neglijată

Sateliții pot observa acum din spațiu plasticul de pe plaje

Microplasticele au fost descoperite pentru prima dată în plămânii delfinilor

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase