Multinaționalele extrag miliarde de litri de apă naturală pentru a le vinde în sticle din plastic

02 12. 2024, 16:00
Sursa foto: Shutterstock

Companii multinaționale străine extrag anual miliarde de litri de apă din pânzele freatice ale Marii Britanii pentru a le comercializa sub formă de produs îmbuteliat.

Coca-Cola este liderul extracției de apă dulce dintre companiile producătoare de băuturi din Anglia, conform datelor obținute prin legislația privind libertatea informației. Gigantul deține o licență pentru a extrage 1,59 miliarde de litri de apă anual din puțuri din Sidcup, Kent, pentru producerea băuturilor răcoritoare. În plus, are dreptul de a extrage 377 de milioane de litri de apă pentru mărcile sale de apă îmbuteliată, conform unei investigații realizate de jurnaliștii de la The Guardian.

Compania franceză Sources Alma este un alt jucător important pe piața britanică a apei îmbuteliate, furnizând apă pentru supermarketurile Tesco și Asda, alături de producția propriei mărci, Aqua Pura. Prin filiala sa britanică Roxane, compania are dreptul de a extrage 1,5 miliarde de litri de apă anual din Armathwaite, Cumbria, unde îmbuteliază apa Ashbeck pentru Tesco.

Care este, de fapt, problema?

Asociația britanică a industriei apei naturale, Natural Source Water Association, susține că apa îmbuteliată reprezintă doar o fracțiune infimă din totalul apei extrase în Regatul Unit: 0,05% în Anglia, 0,2% în Scoția și 0,08% în Țara Galilor.

„Pentru companiile de apă naturală de izvor, apa pe care o extrag este o resursă prețioasă, esențială pentru operațiunile lor, așa că sunt foarte atente cum o utilizează”, a declarat asociația într-un comunicat.

Cu toate acestea, raportorul special al ONU pentru apă, Pedro Arrojo-Agudo, a subliniat că, deși industria apei îmbuteliate utilizează cantități relativ mici de apă comparativ cu alte sectoare, precum agricultura intensivă sau mineritul, „problema este că firmele de apă îmbuteliată folosesc apa potabilă de cea mai bună calitate”.

De exemplu, în perioadele de secetă din Spania și America Latină, oamenii au rămas fără apă potabilă și au fost nevoite să cumpere apă îmbuteliată de la companii străine, care au extras această resursă chiar din teritoriile lor. În astfel de situații de criză, dacă guvernele acordă prioritate concesionării către companii private de îmbuteliere, Pedro Arrojo-Agudo avertizează că „acest lucru poate pune în pericol disponibilitatea apei de calitate superioară pentru alimentarea publică”.

În vara fierbinte din Regatul Unit, în 2022, fermierii din Ludchurch, Țara Galilor, s-au plâns de restricțiile de utilizare a apei, în timp ce o altă companie continua să extragă milioane de litri de apă locală.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Misterul unei substanțe albe și lipicioase adusă de apă pe o plajă din Canada, elucidat

Chiar și fără nicotină, vapatul afectează sănătatea vasculară și nivelul de oxigen, arată un studiu

Marea Mediterană a trecut printr-o transformare dramatică și a pierdut 70% din apă

Un cartier din Marsilia este încălzit cu apă din Marea Mediterană