Test de cultură generală. Ce este ecolocația?

29 11. 2024, 11:00

Ce este ecolocația? Ecolocația, un proces fiziologic pentru detectarea obiectelor îndepărtate sau invizibile (cum ar fi prada), se bazează pe undele sonore care sunt reflectate înapoi către emițător (precum un liliac) de către obiectele respective.

Această abilitate este utilizată pentru orientare, evitarea obstacolelor, procurarea hranei și interacțiunile sociale.

Ecolocația este folosită de majoritatea liliecilor (toți membrii subordonului Microchiroptera și un gen, Rousettus, din Megachiroptera); de aproape toate balenele și marsuinii cu dinți (Odontoceti), dar aparent nu și de balenele cu fanoane; de câteva specii de chițcani și de două tipuri de păsări: pasărea Guacharo (Steatornis caripensis), din nordul Americii de Sud, și anumite păsări Collocalia, din Asia de Sud-Est.

Ce este ecolocația?

Ce este ecolocația? Pulsațiile de ecolocație constau în scurte rafale de sunete, cu frecvențe cuprinse între aproximativ 1.000 hertzi (în cazul păsărilor) și cel puțin 200.000 hertzi (în cazul balenelor). Liliecii folosesc frecvențe care variază de la 11.000 hertzi (de exemplu, liliacul Tadarida teniotis) până la 212.000 hertzi (de exemplu, liliacul Cloeotis percivali). Rata de repetare a acestor pulsații variază, adesea în funcție de situație, începând de la aproximativ o pulsație pe secundă și ajungând la câteva sute pe secundă (de exemplu, la un liliac care se apropie de țintă).

La liliecii Microchiroptera și la unele balene cu dinți, o formă mutantă a unei proteine numite prestin crește sensibilitatea acestora la sunetele de înaltă frecvență, facilitând astfel detectarea ecourilor. Structura moleculară aproape identică a genei Prestin la aceste animale, diferită de structura genei Prestin întâlnită la alte mamifere, reprezintă un exemplu de evoluție convergentă. În acest caz, cele două grupuri au evoluat independent aceeași formă a proteinei necesare ecolocației, răspunzând la presiuni de mediu similare, explică Britannica.

Vă recomandăm să citiți și:

O creatură nemuritoare poate crea o formă de cancer contagioasă

Test de cultură generală. Unde „plouă cu pește” în fiecare an?

Iată singurul animal care nu este afectat de microplastice!

Test de cultură generală. Cum se deosebesc pinguinii între ei?