Test de cultură generală. Care animal este și veninos și otrăvitor?
Acum că știm care este diferența dintre veninos și otrăvitor, putem vorbi despre un animal care este ambele. Care animal este și veninos și otrăvitor?
Care animal este și veninos și otrăvitor? Este vorba despre o specie de șarpe.
Șarpele Rhabdophis tigrinus consumă frecvent broaște râioase otrăvitoare și absoarbe acea otravă pentru uzul său defensiv. Prin urmare, acesta este atât veninos, cât și otrăvitor, scrie Britannica.
Care animal este și veninos și otrăvitor?
Timp de milioane de ani, evoluția a înzestrat șarpele Rhabdophis tigrinus cu un set complex de mecanisme de apărare, greu de egalat în regnul animal. Acest șarpe este unic prin faptul că este atât veninos, cât și otrăvitor, două trăsături biologice adesea confundate, dar distincte.
Să ne reamintim: otrăvitor înseamnă că dacă muști dintr-un organism toxic, te vei îmbolnăvi; veninos înseamnă că dacă un organism te mușcă el, te vei îmbolnăvi.
Conform unui studiu publicat în Toxicon în 2015, animalele otrăvitoare produc compuși toxici intern sau îi acumulează din mediul înconjurător, folosindu-i ca mecanisme pasive de apărare împotriva prădătorilor sau paraziților.
Apărarea prin kleptotoxism
Șarpele Rhabdophis tigrinus folosește un fenomen numit kleptotoxism: își obține toxinele din pradă, consumând broaște otrăvitoare. Mai exact, șarpele poate ingera în siguranță bufadienolidele, toxine puternice produse de broaște, care pot provoca blocaj atrioventricular, aritmie și chiar stop cardiac, și le stochează în glandele sale pentru apărare.
Aceste toxine sunt secretate prin glandele de la nivelul gâtului, descurajând prădătorii chiar și când șarpele este inactiv. Acest mecanism de apărare este esențial în condiții de temperaturi scăzute, când șarpele își conservă energia și rămâne nemișcat.
Șarpele Rhabdophis tigrinus este un exemplu fascinant de adaptare evolutivă, combinând strategii defensive unice care îl transformă într-o ciudățenie a naturii, scrie Forbes.
Vă recomandăm să citiți și:
Cimpanzeii poartă „conversații” la fel ca oamenii, arată noi cercetări
Chimicale eterne, găsite în aproape fiecare pește testat dintr-un stat american
Microbi producători de metan, necunoscuți până acum, găsiți în izvoarele termale din Yellowstone