Test de cultură generală. De ce bâzâie albinele?
Un bâzâit inconfundabil se aude din apropiere: a apărut o albină. V-ați pus vreodată întrebarea de ce bâzâie albinele?
De ce bâzâie albinele? Majoritatea sunetelor de bâzâit pe care le auzim de la albine li se datorează bătăilor rapide ale aripilor lor minuscule. Unele albine dau din aripi de aproximativ 230 de ori pe secundă, generând un zgomot impresionant. Acesta este motivul principal pentru care auzim sunete de bâzâit de la muște, viespi și alte insecte care zboară rapid.
În plus, anumite albine, cum ar fi bondarii (speciile Bombus) și unele albine solitare, pot produce un tip special de „bâzâit” prin vibrarea mușchilor de zbor din torace. Această vibrație este utilizată în polenizarea unor flori remarcabile, care eliberează polenul doar atunci când sunt expuse la o frecvență corectă de vibrație. Fenomenul, cunoscut sub numele de polenizare prin bâzâit, „sonicare” sau vibrație florală, apare la roșii, afine și multe alte plante.
Curiozitate interesantă: dacă florile de roșii din grădina ta nu formează fructe, le poți poleniza manual atingând partea din spate a fiecărei flori cu o periuță de dinți electrică și pornind-o pentru scurt timp, simulând astfel vibrația produsă de albine, explică Britannica.
De ce bâzâie albinele și ce fac acestea cu polenul?
Albinele nu transportă polen doar între plante, ci și aduc bulgări de polen în stup pentru hrană. Aceste „granule de polen”, care conțin și nectar și pot reprezenta până la 30% din greutatea unei albine, atârnă de picioarele lor din spate precum niște saci supraîncărcați. Recent, cercetătorii au studiat cât de bine își transportă albinele această încărcătură prețioasă.
Echipa a capturat aproximativ 20 de albine care se întorceau la stup și le-a examinat picioarele și granulele de polen utilizând imagistică de înaltă rezoluție și o tehnică similară cu razele X. S-a descoperit că firele lungi de păr de pe picioarele albinelor ajută la menținerea granulelor de polen pe loc în timpul zborului, potrivit unui raport prezentat la cea de-a 70-a Reuniune Anuală a Diviziei de Dinamica Fluidelor a Societății Americane de Fizică, desfășurată la Denver.
Pentru a testa siguranța încărcăturii, cercetătorii au tras de câteva granule de polen folosind un fir elastic. Deși păreau să stea precar, granulele erau ferm atașate: forța necesară pentru a desprinde o granulă era de aproximativ 20 de ori mai mare decât forța pe care o resimte o albină în mod normal în timpul zborului, potrivit Science.
Aceste descoperiri i-ar putea ajuta pe oamenii de știință să proiecteze polenizatori artificiali în viitor, sugerează echipa.
Vă recomandăm să citiți și:
Test de cultură generală. Care țară nu are țânțari?
Un experiment sugerează că pisicile asociază cuvintele cu imagini
Noi specii de broaște descoperite în Madagascar au fost numite după căpitani din Star Trek