Insula misterioasă din Argentina numită „El Ojo” este o insulă plutitoare, nelocuită, situată în Delta Paraná, o zonă mlăștinoasă. Numele său, care înseamnă „Ochiul”, provine de la asemănarea izbitoare cu un ochi perfect rotund, vizibilă din aer.
Insula misterioasă din Argentina a atras atenția în 2016, când o echipă de cineaști, condusă de regizorul argentinian Sergio Neuspiller, a descoperit-o în timp ce căuta materiale pentru un documentar despre delta râului. Din avion, echipa a fost uimită de aspectul insulei în mijlocul vegetației fragmentate a deltei.
„Am găsit un cerc perfect, așa cum se vede din aer. Apa părea neagră, dar în realitate era complet transparentă, ceva aproape imposibil de găsit în deltă (unde apele sunt de obicei tulburi), dar avea un fund acoperit de pământ negru”, a declarat Neuspiller pentru ziarul El Observador.
El Ojo plutește pe un lac limpede ca cristalul, la fel de perfect circular ca insula însăși. Potrivit El Observador, insula și malurile lacului și-au modelat reciproc contururile netede printr-un proces lent de eroziune. Insula, cu un diametru de 118 metri, este formată din materie vegetală și plutește pe un curent care circulă în jurul lacului, rotindu-se în jurul propriei axe și frecându-se de maluri. Această mișcare constantă a lărgit lacul și a șlefuit marginile într-un disc perfect, explică Live Science.
Fenomenul seamănă cu procesul observat în râul Presumpscot, lângă Westbrook, Maine, unde un disc de gheață s-a format de mai multe ori începând cu anul 2019 datorită unei curgeri circulare de sub suprafața apei.
Potrivit ziarului argentinian El Cronista, El Ojo se mișcă în sensul acelor de ceasornic. Originea sa exactă rămâne necunoscută, dar insula a apărut pentru prima dată în imaginile din satelit acum aproape 20 de ani.
În timpul cercetărilor, Neuspiller și echipa sa au descoperit că locuitorii din zonă cunoșteau insula, dar unii se temeau de ea, crezând că un zeu antic trăiește acolo. Alte teorii sugerează că insula ar atrage OZN-uri sau ar adăposti o bază nazistă, potrivit El Cronista, deși nu există dovezi care să susțină aceste speculații.
Zeci de mii de papagali și-au dezlănțuit furia și au atacat un orășel din Argentina
Iată cum un buștean vechi de 4 milenii ar putea salva planeta!
Atmosfera noastră transformă praful din Sahara în minerale care alimentează viața
Caracatițele fac echipă cu peștii și vânează împreună, au descoperit oamenii de știință