Surprinzător: câinii mai inteligenți au creierul mai mic!

15 11. 2024, 16:00

Câinii cu creierul mai mare în raport cu dimensiunea corpului nu sunt neapărat mai inteligenți, conform unui nou studiu. Cum au creierul câinii mai inteligenți?

Studiu a fost publicat în jurnalul Biology Letters.

Deși câinii de lucru pot avea abilități mai complexe în comparație cu alte rase, acestea sunt organizate într-un spațiu mai compact în creierul lor, o diferență față de evoluția mamiferelor sălbatice, unde mărirea creierului în raport cu corpul este asociată, de obicei, cu abilități cognitive mai complexe.

„În alte grupuri de specii, dimensiunea relativă a creierului indică abilități cognitive superioare, aici observăm contrariul”, a explicat Ana Balcarcel, autoarea principală a studiului și biolog evoluționist la Institut des Sciences de l’Évolution de Montpellier (Franța).

Care este diferența dintre câinii mai inteligenți și cei mai puțin inteligenți?

Studiul a comparat raportul dintre dimensiunea creierului și corpul câinilor prin măsurarea a 1.682 de cranii de câini adulți din 172 de rase găzduite la Muzeul de Istorie Naturală din Berna, Elveția. Cercetătorii au calculat volumul endocranian relativ al câinilor, adică dimensiunea creierului în raport cu dimensiunea corpului. De asemenea, oamenii de știință au evaluat 14 trăsături comportamentale utilizând Chestionarul de Evaluare a Comportamentului Canin, care măsoară capacitatea de antrenament, căutarea atenției, agresivitatea și alte trăsături, notează Live Science.

Rasele de „lucru”, cum ar fi Husky-ul Siberian, specializat în abilități complexe de asistență umană, au avut cei mai mici creieri, raportat la dimensiunea corpului. În schimb, rasele de „companie”, cum ar fi Chihuahua, crescute în special pentru a fi animale de companie, au avut cea mai mare dimensiune relativă a creierului.

Dimensiunea relativă a creierului a fost mai mică la câinii mai antrenabili, de obicei, rasele de lucru precum Husky-ul Siberian, Ciobănescul de Pirinei și rottweilerul, crescute pentru sarcini de asistență umană, cum ar fi căutare și salvare, ghidare și poliție. Cercetările anterioare au arătat că acești câini au o funcție executivă mai bună, adică un control comportamental mai mare și o memorie pe termen scurt superioară altor rase.

Câinii mai mari au o compoziție diferită a țesuturilor cerebrale interne față de câinii mici, a explicat Balcarcel. Studiile anterioare au sugerat că un creier mai mare se corelează cu o șansă mai mare de supraviețuire, o capacitate mai bună de luare a deciziilor și o capacitate superioară de procesare a informațiilor.

Prin urmare, rezultatele acestui nou studiu despre câinii mai inteligenți sunt surprinzătoare.

Câinii mai inteligenți au avut parte de o evoluție asistată de om

„Diferența cheie este că patrupezii nu sunt în medii naturale. Ei sunt un produs al selecției artificiale, o selecție foarte direcționată, o evoluție sub mâna omului”, a spus Balcarcel.

Studiul a mai descoperit că rasele de câini cu o dimensiune relativ mai mare a creierului, în principal rasele de tip „toy”, cum ar fi Chihuahua, Pomeranian și Yorkshire Terrier, tind să prezinte niveluri mai ridicate de frică, anxietate de separare, agresivitate și comportamente de căutare a atenției. Aceste rase sunt crescute în special ca animale de companie, așadar afecțiunea și căutarea atenției sunt trăsături favorizate în selecție. Frica și agresivitatea s-ar putea să nu fi fost dezavantajoase pentru aceste rase, spre deosebire de câinii de lucru, care au fost crescuți să fie mai antrenabili, speculează Balcarcel.

„Putem spune că am modificat într-adevăr creierul și nu doar dimensiunile corpului și proporțiile diferitelor rase, ci se pare că am schimbat și creierul acestora într-un mod semnificativ”, a afirmat Balcarcel.

Câini specializați

În continuare, echipa intenționează să compare forma și funcția creierului la diferite rase de câini. Variațiile în forma neocortexului, partea responsabilă de funcțiile superioare ale creierului, ar putea oferi informații despre simțurile și funcțiile importante pentru diferite tipuri de câini, a spus Balcarcel.

Studierea formei creierului la câini ar putea răspunde, de asemenea, la întrebări despre evoluție și domesticire. Creierul câinilor domestici (Canis lupus familiaris) sunt cu aproximativ 20% mai mici decât cele ale lupilor sălbatici (Canis lupus) în raport cu dimensiunea corpului, dar, spre deosebire de lupii sălbatici, câinii domestici sunt mai specializați în abilități sociale complexe, cum ar fi urmărirea privirii umane și interpretarea gesturilor de indicare.

Balcarcel le-a reamintit proprietarilor de câini că, indiferent de raportul dintre creier și corp, rezultatele nu se traduc neapărat direct în inteligența câinelui. „Câinii au fost crescuți pentru diferite abilități cognitive, așa că, chiar dacă câinele tău se află la capătul mai mic al spectrului cerebral, este special și specializat în felul său”, a spus Balcarcel.

Vă recomandăm să citiți și:

Anghilele japoneze evadează din burta prădătorului ca în filmele de groază

Oamenii de știință au găsit forme de viață în troposfera superioară a Pământului

Sunt câinii de rasă mixtă cu adevărat mai sănătoși decât cei de rasă pură?

Test de cultură generală. Cum dorm rechinii?