Un nou studiu arată că cimpanzeii sunt mai similari oamenilor decât s-a crezut
Atunci când oamenii sunt urmăriți de un public, acest lucru le poate schimba performanțele. Acum, cercetătorii care au publicat un raport în revista Cell Press au descoperit că performanța cimpanzeilor la sarcini pe computer este influențată de câte persoane îi privesc.
Descoperirile sugerează că acest „efect de audiență” este anterior dezvoltării societăților umane bazate pe reputație, spun cercetătorii.
„A fost foarte surprinzător să constatăm că cimpanzeii sunt afectați în îndeplinirea sarcinilor lor de membrii audienței”, spune Christen Lin de la Universitatea Kyoto din Japonia.
„S-ar putea să nu ne așteptăm ca unui cimpanzeu să îi pese în mod deosebit dacă o altă specie îl urmărește îndeplinind o sarcină, dar faptul că pare să fie afectat de publicul uman chiar și în funcție de dificultatea sarcinii sugerează că această relație este mai complexă decât ne-am fi așteptat inițial.”
Cimpanzeii interacționează frecvent cu oameni
Cercetătorii, printre care Shinya Yamamoto și Akiho Muramatsu, au dorit să afle dacă efectul de audiență, adesea atribuit la oameni gestionării reputației, ar putea exista și la primatele neumane.
Oamenii sunt atenți la cine îi privește, uneori chiar în mod inconștient, în moduri care le afectează performanța. Deși cimpanzeii trăiesc în societăți ierarhice, nu era clar în ce măsură și ei ar putea fi influențați de cei care îi privesc.
„Locul nostru de studiu este special prin faptul că cimpanzeii interacționează frecvent cu oamenii de aici și chiar se bucură de compania lor, participând aproape zilnic la diverse experimente cu ecran tactil pentru recompense alimentare”, spune Muramatsu.
„Ca atare, am văzut oportunitatea nu numai de a explora potențialele similitudini în efectele legate de audiență, ci și de a face acest lucru în contextul cimpanzeilor care împărtășesc legături unice cu oamenii”.
O relație mai complexă decât ne-am fi așteptat inițial
Cercetătorii au făcut descoperirea după ce au analizat mii de sesiuni în care cimpanzeii au îndeplinit o sarcină pe un ecran tactil pe parcursul a șase ani.
Aceștia au constatat că, în cadrul a trei sarcini diferite bazate pe numere, cimpanzeii s-au descurcat mai bine la cea mai dificilă sarcină pe măsură ce a crescut numărul experimentatorilor care îi supravegheau.
În schimb, ei au constatat, de asemenea, că, pentru cea mai ușoară sarcină, cimpanzeii au avut rezultate mai slabe atunci când au fost supravegheați de mai mulți experimentatori sau de alte persoane familiare, scrie EurekAlert.
Cercetătorii au subliniat că rămâne neclar ce mecanisme specifice stau la baza acestor efecte legate de audiență, chiar și pentru oameni. Ei sugerează că un studiu mai aprofundat la maimuțe ar putea oferi mai multe informații despre modul în care a evoluat această trăsătură și de ce s-a dezvoltat.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Cimpanzeii poartă „conversații” la fel ca oamenii, arată noi cercetări
Cimpanzeii își tratează bolile cu plante medicinale, au observat cercetătorii
De ce sunt oamenii diferiți de cimpanzei deși împărtășim 98,8% din ADN?
Limbajul primitiv al cimpanzeilor, descoperit cu ajutorul unui șarpe fals