Muntele Fuji este lipsit de zăpadă pentru cea mai lungă perioadă din ultimii 130 de ani. Muntele Fuji din Japonia și-a petrecut oficial toată luna octombrie fără niciun strat de zăpadă.
Aceasta este cea mai lungă perioadă continuă în care Muntele Fuji este lipsit de zăpadă de când au început înregistrările, în urmă cu 130 de ani. De obicei, vârful Muntelui Fuji, cel mai înalt din Japonia, ar fi trebuit deja de câteva săptămâni să fie acoperit de un strat emblematic de zăpadă. În medie, primele ninsori se formează pe 2 octombrie, iar anul trecut au început pe 5 octombrie. Dar până pe 1 noiembrie (2 noiembrie în Japonia), muntele încă era lipsit de zăpadă.
Înainte de acest sezon, cea mai târzie ninsoare înregistrată a fost pe 29 octombrie, în anii 1955 și 2016.
„Din cauza faptului că temperaturile ridicate din Japonia au continuat din vară și a plouat frecvent, nu a fost nicio ninsoare”, a explicat Shinichi Yanagi, ofițer la Agenția Meteorologică Japoneză. Totuși apare o rază de speranță: agenția meteorologică prognozează în sfârșit zăpadă, dar data este îngrijorător de târzie.
„Se preconizează că va ploua temporar în apropierea Muntelui Fuji pe 6 noiembrie”, a declarat Asociația Meteorologică din Japonia, citată de Futurism.
„Aerul rece se va deplasa, iar ploaia se va transforma în zăpadă lângă vârf. Vremea se va însenina treptat, iar prima ninsoare ar putea fi observată pe 7 noiembrie dimineața”, au adăugat aceștia.
Dacă prognoza se confirmă, acest lucru va însemna că recordul va fi depășit cu nouă zile întregi. E greu să pui acest fapt pe seama unei simple coincidențe. Iar motivul întârzierii zăpezii este aproape sigur schimbarea climatică.
Această vară a fost cea mai călduroasă din istoria Japoniei pentru al doilea an consecutiv, cu temperaturi medii cu peste circa două grade Celsius mai ridicate decât mediile din 1991-2020.
Această tendință a persistat și în toamnă, Japonia înregistrând a doua cea mai fierbinte lună septembrie din istorie, depășită fiind doar de septembrie 2023.
Octombrie nu a fost scutită de căldură, lucru demonstrat de lipsa zăpezii pe Muntele Fuji. O analiză a grupului de cercetare Climate Central a determinat că schimbările climatice provocate de om au făcut ca temperaturile neobișnuit de ridicate din acest sezon să fie de trei ori mai probabile.
Așadar, să ne bucurăm de această ninsoare întârziată din acest an; altădată ar putea să dispară cu totul.
Bacteriile din lacuri, armă neașteptată împotriva schimbărilor climatice
Cel mai mare aisberg din lume s-ar putea învârti pe loc la nesfârșit
Adevărata amenințare a schimbărilor climatice, descoperită în fosile din Groenlanda
Minele de aur amenință unele dintre ultimele râuri de somon sălbatic din lume