Cel mai mic rechin din lume este și cel mai simpatic

03 11. 2024, 16:00

Adesea, când oamenii aud cuvântul „rechin”, în minte începe să se deruleze coloana sonoră din filmul „Fălci”. Totuși, oceanele lumii (și unele lacuri) sunt pline de o mare varietate de specii de rechini, de la faimosul mare alb, până la rechinul-ciocan, rechinul-taur și multe altele. Acum e momentul să aruncăm o privire la cel mai mic rechin din lume: rechinul-lanternă.

Rechinii-lanternă (Etmopterus perryi) sunt membri rari și extrem de greu de observat din genul Etmopterus. Aceștia sunt cunoscuți doar prin câteva observații și capturi accidentale în largul coastei Americii de Sud. Se crede că populația trăiește în zona central-vestică a Atlanticului, la adâncimi cuprinse între 283 și 439 de metri.

Deoarece cel mai mic rechin din lume atât de greu de observat, este dificil de stabilit cu exactitate o dimensiune, dar se raportează în general că poate atinge o lungime maximă de 21,2 centimetri.

Un studiu din 2021 a capturat 153 de indivizi pentru a investiga structura populației și a descoperit un rechin-lanternă care măsura 28,9 centimetri, stabilind astfel o nouă lungime maximă pentru această specie.

Cum arată cel mai mic rechin din lume?

Capul rechinului-lanternă reprezintă aproximativ o cincime și până la un sfert din lungimea totală a corpului, iar gura sa conține peste 60 de dinți ascuțiți. Specia are ochi foarte mari, despre care se crede că îi permit să maximizeze captarea de lumină în adâncimile întunecate ale oceanului.

Specimenele analizate au dezvăluit o culoare maro-închis, cu marcaje negre pe piele. Unele dintre aceste marcaje sunt formate din celule numite fotofori, care produc lumină. Aceste caracteristici luminoase atrag pești mai mici, pe care rechinul îi vânează, potrivit IFL Science.

O specie cu „Risc minim” de dispariție

Se crede că rechinii-lanternă sunt ovovivipari, cu un sac vitelin care hrănește o generație de doi sau trei pui până când aceștia sunt născuți vii. Lista Roșie a IUCN îi clasează la categoria „Risc Minim”, cel mai scăzut nivel pe scara riscului de extincție. Totuși, cea mai mare amenințare pentru această specie o reprezintă lipsa de informații precise despre ecologia lor și pericolul reprezentat de pescuitul la mare adâncime.

„Un studiu din 2009 privind traulerele de cercetare din largul coastei Columbiei Caraibiene a găsit această specie în 39% dintre capturi, constituind puțin peste 1% din abundență și biomasă”, scrie IUCN.

În contrast cu micul rechin-lanternă, cel mai mare rechin din lume este rechinul-balenă (Rhincodon typus), care atinge o lungime impresionantă de 18 metri. Rechinii-balenă sunt, de asemenea, cei mai mari omnivori din lume.

Vă recomandăm să citiți și:

Un experiment sugerează că pisicile asociază cuvintele cu imagini

Cel mai complet genom de tigru tasmanian ar putea readuce la viață specia

Noi specii de broaște descoperite în Madagascar au fost numite după căpitani din Star Trek

Plantele din Europa au început să migreze spre vest din cauza poluării și a schimbărilor climatice