Consumul de alcool la animale ar fi mai frecvent decât s-a crezut până acum

04 11. 2024, 16:00

Povestirile despre animale sălbatice care par „amețite” după ce mănâncă fructe fermentate sunt numeroase, însă consumul de etanol de către alte specii decât oamenii a fost considerat rar și accidental. Totuși, consumul de alcool la animale ar fi mai frecvent decât se credea.

Ecologiștii contestă presupunerea că animalele nu consumă alcool într-o analiză publicată în Trends in Ecology & Evolution, susținând că etanolul este prezent natural în aproape toate ecosistemele și probabil este consumat în mod regulat de majoritatea animalelor care se hrănesc cu fructe și nectar.

Consumul de alcool la animale ar fi mai frecvent decât s-a crezut până acum. „Ne îndepărtăm de această viziune antropocentrică, conform căreia etanolul este ceva ce consumă doar oamenii”, spune Kimberley Hockings, ecologistă comportamentală și autoare principală a studiului, de la Universitatea din Exeter (Anglia).

„Este mult mai abundent în lumea naturală decât credeam, iar majoritatea animalelor care mănâncă fructe dulci vor fi expuse la un anumit nivel de etanol”, punctează ea.

Consumul de alcool la animale ar putea fi mult mai frecvent decât știm. Dar de ce?

Etanolul a început să fie prezent în cantități mari acum aproximativ 100 de milioane de ani, când plantele cu flori au început să producă nectar și fructe dulci, pe care drojdia le putea fermenta. Acum, acesta se regăsește în mod natural aproape în fiecare ecosistem, cu concentrații mai ridicate și producție pe tot parcursul anului în mediile tropicale, comparativ cu regiunile temperate, potrivit Phys.org.

În general, fructele fermentate natural au o concentrație de alcool de 1-2% vol., dar în fructele de palmier prea coapte din Panama au fost găsite concentrații de până la 10,2% vol.

Animalele posedau deja gene care puteau degrada etanolul înainte ca drojdia să înceapă să-l producă, însă există dovezi că evoluția a optimizat această abilitate pentru mamiferele și păsările care consumă fructe și nectar. În special, primatele și speciile de Scandentia au dezvoltat o capacitate eficientă de a metaboliza etanolul.

„Din perspectivă ecologică, nu e avantajos să fii amețit când te cațeri prin copaci sau ești înconjurat de prădători noaptea, e un mod sigur de a nu-ți transmite genele mai departe”, explică Matthew Carrigan, ecologist molecular și coautor al studiului, de la College of Central Florida (SUA).

„E opusul oamenilor, care caută să se amețească, dar nu doresc cu adevărat caloriile, doar că din perspectiva non-umană, animalele își doresc caloriile, dar nu și amețeala”, explică el.

Consumă animalele alcool în mod intenționat?

Rămâne neclar dacă animalele consumă etanol intenționat pentru efectul său sau doar ca parte a hranei, iar cercetătorii spun că sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege impactul său asupra fiziologiei și evoluției animale. Totuși, consumul de etanol le-ar putea aduce beneficii animalelor sălbatice.

În primul rând, etanolul este o sursă de calorii, iar compușii volatili produși în timpul fermentației ar putea ajuta animalele să identifice surse de hrană, deși este puțin probabil ca acestea să detecteze etanolul în sine.

Etanolul ar putea avea și beneficii medicinale: musculițele de oțet își depun intenționat ouăle în substanțe care conțin etanol, ceea ce protejează ouăle de paraziți, iar larvele cresc consumul de etanol atunci când sunt parazitate de viespi.

„Din punct de vedere cognitiv, există teorii conform cărora etanolul poate activa sistemul de endorfine și dopamină, ceea ce poate induce o stare de relaxare, crescând astfel socialitatea. Pentru a testa această teorie, ar trebui să știm cu siguranță dacă etanolul produce un răspuns fiziologic în sălbăticie”, spune Anna Bowland, ecologistă comportamentală și autoare a studiului, de la Universitatea din Exeter.

Sunt multe întrebări fără răspuns legate de semnificația consumului de etanol pentru animalele sălbatice. Echipa intenționează să investigheze implicațiile comportamentale și sociale pe care le are consumul de alcool la animale și să analizeze mai detaliat enzimele implicate în metabolizarea alcoolului.

Vă recomandăm să citiți și:

Caracatițele fac echipă cu peștii și vânează împreună, au descoperit oamenii de știință

Cum respiră sub apă o șopârlă parcă desprinsă din desenele animate?

Test de cultură generală. Pot plantele să simtă durere?

Plantele din adâncul Oceanului Arctic fac fotosinteză într-o beznă aproape totală