O treime dintre speciile de copaci, în pericol de dispariție
Într-o primă evaluare de acest fel, aproape toate speciile de copaci din lume au fost adăugate pe Lista Roșie IUCN, care servește drept inventar al statutului de conservare al speciilor. Astfel, s-a descoperit că 38% dintre speciile de arbori identificate sunt în pericol de dispariție.
Evaluarea Globală a Arborilor, un efort comun desfășurat timp de un deceniu și la care au contribuit peste 1.000 de experți din întreaga lume, a constatat că, dintre cele 47.282 de specii de arbori evaluate și incluse pe listă, cel puțin 16.425 sunt amenințate cu dispariția. Acest număr depășește de peste două ori totalul speciilor amenințate de păsări, mamifere, reptile și amfibieni la un loc.
Un punct de risc ridicat pentru dispariție a fost identificat pe insule, unde s-a constatat cea mai mare proporție de specii de arbori amenințate. Principalii factori care contribuie la această situație sunt defrișările, schimbările climatice, prezența speciilor invazive și bolile.
Chiar și în America de Sud, care găzduiește cea mai diversă gamă de specii de arbori de pe planetă, un sfert dintre speciile de copaci evaluate sunt amenințate cu dispariția și acest număr ar putea crește.
O proporție alarmantă dintre toate speciile de copaci, pe cale de dispariție
„Deși proporția speciilor de arbori raportate ca amenințate în America de Sud, liderul mondial în diversitatea speciilor de arbori, este mai mică (25%), acest procentaj sigur va crește”, a explicat dr. Eimear Nic Lughadha, lideră de cercetare în evaluarea și analiza conservării la Grădinile Botanice Regale, Kew.
„Multe specii de arbori din America de Sud încă nu au fost descrise științific, iar speciile noi descoperite sunt, cel mai probabil, amenințate cu dispariția”, a spus ea pentru IFL Science.
Amenințarea dispariției nu reprezintă o veste proastă doar pentru arbori: oamenii și fauna sălbatică depind de pădurile planetei.
Beneficii reciproce
„Arborii susțin direct supraviețuirea multor specii, inclusiv a celor incluse pe Lista Roșie IUCN. Pădurile prospere, natural diverse, sunt esențiale pentru combaterea atât a schimbărilor climatice, cât și a pierderii biodiversității, iar soluțiile pentru una dintre aceste crize au adesea beneficii reciproce pentru cealaltă”, a spus dr. Dave Hole, vicepreședinte pentru soluții globale la Centrul Moore pentru Știință din cadrul Conservation International.
„Acest lucru face ca numărul tot mai mare de specii de arbori amenințate incluse pe Lista Roșie să fie cu atât mai alarmant”, declară dr. Hole.
Există totuși și un aspect pozitiv al acestei vești: le-ar putea oferi oamenilor de știință o idee mai clară despre cum să abordeze problema. „Evaluarea tuturor speciilor de arbori a fost un efort masiv care a durat mulți ani și trebuie să fie celebrat”, a declarat Jean-Christophe Vié, director general al Fundației Franklinia, una dintre organizațiile care au finanțat evaluarea.
„Evaluarea este încă în desfășurare, dar acum știm unde trebuie să acționăm pentru a combate eficient criza dispariției speciilor de arbori. Nu există nicio scuză pentru a nu acționa”, spune Vié.
Vă recomandăm să citiți și:
Albinele stresate sunt mai pesimiste și își pierd „apetitul pentru viață”
Plantele sunt capabile să producă o moleculă anti-stres. Dar cum reușesc asta?
Discursul nesfârșit despre risipa alimentară: ce ne oprește să o combatem?
Avertismentul experților: „Semnele vitale” ale Pământului arată că viitorul omenirii este în pericol