Culorile insectelor se schimbă din cauza oamenilor, arată un studiu

07 11. 2024, 16:00

Noile cercetări arată că musculițele indigene din Noua Zeelandă și-au schimbat culoarea ca răspuns la schimbările de mediu provocate de om.

Publicat în revista Science, studiul Universității din Otago oferă probabil cel mai clar caz din lume de evoluție a animalelor ca răspuns la schimbările produse de oameni.

Coautorul studiului, profesorul Jon Waters, de la Departamentul de Zoologie, spune că musculița a devenit de o culoare diferită din cauza defrișărilor recente.

„În regiunile împădurite naturale, o specie nativă a dezvoltat culori de avertizare care le imită pe cele ale unei specii otrăvitoare din pădure, pentru a păcăli prădătorii să creadă că și ei sunt otrăvitori.”

Cel mai clar caz de evoluție a animalelor ca răspuns la schimbările produse de oameni

„Însă defrișarea pădurilor de la apariția omului a îndepărtat speciile otrăvitoare. Prin urmare, în regiunile despădurite, specia care imită pădurea a abandonat această strategie – deoarece nu mai are ce imita – evoluând în schimb către o culoare diferită.”

Oamenii de știință se întreabă de mult timp dacă oamenii provoacă schimbări evolutive în populațiile naturale.

Cel mai cunoscut exemplu de evoluție cauzată de oameni a fost populația de molii din Regatul Unit, care și-a schimbat culoarea ca răspuns la poluarea industrială din anii 1800.

Dar profesorul Waters spune că și acest caz a fost considerat controversat, scrie EurekAlert.

Acest nou studiu arată cum oamenii au schimbat modul în care interacționează speciile indigene.

Evoluția poate fi un proces previzibil

Dr. Graham McCulloch, coautor al studiului, spune că oamenii au perturbat interacțiunile ecologice dintre specii care au evoluat de-a lungul a milioane de ani, însă unele dintre speciile noastre native sunt suficient de rezistente pentru a depăși acest lucru.

„Acest studiu este important deoarece arată că, cel puțin pentru unele dintre speciile noastre indigene, există posibilitatea de a se adapta la schimbările de mediu cauzate de oameni, chiar și atunci când schimbarea este rapidă”, spune Dr. McCulloch.

„De asemenea, arată că populațiile independente au suferit schimbări similare ca răspuns la despăduriri – au existat schimbări similare în mod independent în diferite părți ale arealului speciei – arătând că evoluția poate fi un proces previzibil.”

Vă recomandăm să mai citiți și:

Luminile stradale modifică frunzele copacilor iar insectele nu le mai pot mânca

Cercetătorii au descoperit o autostradă a insectelor în Pirinei. O adevărată minune a naturii

Două insecte fosilizate au rămas în poziție de împerechere timp de 38 de milioane de ani

Alimente, sol și apă: Cum s-ar transforma Pământul dacă dispar insectele?