Studiu: Ridurile arată dacă elefanții au trompa dreptate sau stângace

25 10. 2024, 16:02
Sursa foto: Shutterstock

În timp ce oamenii sunt împărțiți între dreptaci și stângaci, elefanții au o preferință pentru partea trompei pe care o folosesc. Acum, oamenii de știință au descoperit că este posibil să se determine dacă ei sunt dreptaci sau stângaci din această perspectivă, uitându-se la ridurile trompei unui elefant.

Deși, în general, pachidermele prezintă o împărțire de aproape 50:50 în ceea ce privește partea în care preferă să își îndoaie trompa, oamenii de știință au descoperit că este posibil să determine preferința unui adult.

Echipa spune că un pachiderm cu trunchiul stâng – care strânge obiectele spre partea stângă a corpului – are mai multe riduri și mustăți mai lungi pe partea stângă a trompei, în timp ce mustățile din partea dreaptă sunt uzate de contactul mai frecvent cu solul.

Elefanții asiatici au mai multe riduri decât cei africani

„Diferența de lungime a mustăților este mare și proeminentă. Efectul ridurilor este mai subtil, dar totuși semnificativ. Aceasta indică faptul că modelele de riduri sunt cel puțin parțial dependente de utilizare”, a declarat Dr. Michael Brecht, coautor al studiului de la Universitatea Humboldt din Berlin.

Descoperirea este una dintre numeroasele revelații făcute de echipă cu privire la ridurile trompei. Brecht și colegii săi raportează ceea ce ei spun că este cel mai cuprinzător studiu de până acum privind dezvoltarea de-a lungul vieții a ridurilor trunchiului la elefanții asiatici și africani.

Echipa a studiat atât trompele elefanților care au murit, cât și fotografii ale elefanților vii, constatând că distanța dintre ridurile de pe trunchiurile elefanților adulți scade de la bază la vârf, potrivit The Guardian.

S-a constatat că elefanții asiatici au mult mai multe riduri pe partea superioară a trompei decât elefanții africani, iar analizele ulterioare au arătat că acest lucru se datorează unui număr mai mare de riduri profunde, asemănătoare pliurilor.

Brecht a spus că se crede că ridurile fac trunchiul mai flexibil – un pic ca faldurile unui acordeon – adăugând că teoria ar putea ajuta la explicarea de ce elefanții asiatici au mai multe riduri pe trunchi.

„Singurul lucru care se compară cu trompa este mâna”

Elefanții africani au două structuri asemănătoare degetelor pe vârful trunchiului, pe care le folosesc pentru a prinde obiecte, în timp ce elefanții asiatici au doar una. Ca urmare, spre deosebire de elefanții africani, elefanții asiatici își înfășoară adesea trompa în jurul obiectelor pentru a le prinde.

„Trompa este un organ de prindere uimitor, foarte neobișnuit. [Are] mai mulți mușchi decât orice altă structură corporală la mamifere. Singurul lucru care se compară cu ea este mâna. Pentru această înfășurare, trompa trebuie să fie mai flexibilă și credem că acesta este motivul pentru care au mult mai multe riduri”, a spus specialistul.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Și elefanții au mustăți, dar nu unde vă așteptați

De ce amenință Botswana că va trimite 20.000 de elefanți în Germania?

Locul în care Homo erectus a vânat și a măcelărit elefanți

Elefanții mai bătrâni, cei mai afectați de schimbările climatice