O ciupercă prezintă semne de inteligență rudimentară. „Au memorie, învață și pot lua decizii”

27 10. 2024, 16:00

O echipă de cercetători din Japonia a făcut o descoperire surprinzătoare în timp ce studia o ciupercă obscură, numită Phanerochaete velutina: aceasta nu doar că poate recunoaște formele, dar și transmite informații despre împrejurimi în întreaga sa rețea fungică.

„Ați fi surprinși să vedeți de ce sunt capabile ciupercile”, a spus profesorul asociat Yu Fukasawa, ecolog forestier la Universitatea Tohoku.

„Au memorie, învață și pot lua decizii. Diferențele în modul în care rezolvă problemele, în comparație cu oamenii, sunt uimitoare”, continuă cercetătorul, citat de Futurism.

Într-o serie de experimente descrise într-un studiu publicat în revista Fungal Ecology, Fukasawa și colegii săi au aranjat blocuri mici de lemn în diferite forme, lăsând o rețea de miceliu de P. velutina (care se hrănește de obicei cu pomi de piersic și nectarin) să le exploreze.

O ciupercă obscură ia decizii despre cum să se răspândească în funcție de mediu

Ceea ce au descoperit despre această ciupercă obscură este surprinzător: miceliul părea să ia decizii în funcție de aranjamentul blocurilor, mai degrabă decât să se răspândească pur și simplu dintr-un punct central, ceea ce sugerează un nivel rudimentar de inteligență, spun cercetătorii. De exemplu, atunci când blocurile au fost așezate în formă de cruce, miceliul a recunoscut blocurile din colțuri și părea să transmită informația despre aranjament către restul rețelei.

Iar atunci când blocurile au fost plasate în formă de cerc, miceliul nu s-a mai extins spre centru, sugerând că „a dedus” că acolo nu se află niciun bloc.

„Aceste constatări sugerează că miceliul fungic poate ‘recunoaște’ diferențele din aranjamentul spațial al blocurilor de lemn ca parte a activității sale de degradare a lemnului”, au scris cercetătorii în lucrare. Aceștia speră că descoperirile lor ar putea deschide calea pentru progrese într-o varietate de domenii, de la studiul altor organisme microscopice, precum mucegaiurile care au demonstrat și ele niveluri de inteligență rudimentară, până la computere biologice alimentate de culturi de organoizi cerebrali.

„Semnificația funcțională a miceliului fungic ar putea oferi informații importante despre studiul inteligenței primitive a organismelor fără creier, înțelegerea impactului său ecologic și dezvoltarea unor biocomputere”, au adăugat aceștia.

Vă recomandăm să citiți și:

Virusurile blocate în ghețari s-au adaptat pentru a supraviețui condițiilor meteo extreme

Rechinii mari se vânează între ei. Cum și-au dat seama oamenii de știință?

Test de cultură generală. De ce urlă lupii?

Cum comunică maimuțele? Se pare că își spun pe nume!