Ciclul global al apei a fost dezechilibrat „pentru prima dată în istoria omenirii”
Mai mult de jumătate din producția mondială de alimente riscă să se prăbușească în următorii 25 de ani din cauza unei crize globale a apei în creștere, avertizează un nou raport.
Schimbările climatice, utilizarea distructivă a terenurilor și gestionarea necorespunzătoare și consecventă a resurselor de apă înseamnă că aproape 3 miliarde de oameni și peste jumătate din producția mondială de alimente se află în zone care se confruntă cu un „stres fără precedent” asupra sistemelor lor de apă, a declarat Comisia globală privind economia apei într-un raport.
Dacă tendința nu este inversată, deficitul în creștere va avea un impact seismic asupra umanității și asupra mediului. Mai multe orașe se scufundă deja din cauza pierderii apelor subterane.
„Pentru prima dată în istoria omenirii, dezechilibrăm ciclul global al apei”
În plus, până la 8% din produsul intern brut (PIB) mondial și 15% din PIB-ul țărilor cu venituri mai mici se vor pierde până în 2050, potrivit raportului.
„În prezent, jumătate din populația lumii se confruntă cu deficitul de apă”, a declarat Johan Rockström, director al Institutului Potsdam pentru cercetarea impactului climatic (PIK) și unul dintre cei patru copreședinți ai comisiei.
„Pe măsură ce această resursă vitală devine din ce în ce mai rară, securitatea alimentară și dezvoltarea umană sunt în pericol – iar noi permitem ca acest lucru să se întâmple.”
Un „stres fără precedent” asupra sistemelor de apă
„Pentru prima dată în istoria omenirii, dezechilibrăm ciclul global al apei”, a continuat el. „Precipitațiile, sursa întregii ape dulci, nu mai pot fi utilizate din cauza schimbărilor climatice și de utilizare a terenurilor provocate de om, subminând baza bunăstării umane și a economiei globale”.
Fiecare persoană are nevoie de un minim de 50-100 de litri de apă pe zi pentru sănătatea și igiena sa, însă comisia a constatat că această cifră, pe care guvernele se bazează adesea, este subestimată cu mult.
Numărul real pentru un consum adecvat și o viață demnă este mai aproape de 4 000 litri pe persoană în fiecare zi, au scris autorii raportului. Acest volum este imposibil de obținut în multe părți ale lumii, punând o presiune suplimentară asupra comerțului pentru a furniza alimente, îmbrăcăminte și bunuri de consum adecvate.
Abordările actuale ale crizei apei se concentrează în principal pe „apa albastră” din râuri, lacuri și acvifere, trecând cu vederea „apa verde” vitală din sol și plante.
„Precipitațiile, sursa tuturor apelor dulci, nu mai pot fi considerate fiabile”
Această apă circulă în întreaga lume prin râurile atmosferice, generând aproximativ jumătate din precipitațiile care cad pe uscat.
Zonele din India, China, Rusia și Europa depind în mare măsură de fluxul de apă verde, fiind din ce în ce mai amenințate de lipsa apei pe măsură ce sistemele meteorologice sunt perturbate. În ultimii ani, Amazonul a suferit secete severe care amenință să transforme pădurea tropicală în savană, ghețarii s-au topit la viteze fără precedent, iar Europa a suferit inundații mortale.
Problema este agravată de subevaluarea generalizată a prețului apei în multe zone. Acest lucru permite ca utilizarea apei în regiunile deja afectate să fie redirecționată către centrele de date în creștere rapidă și către centralele electrice pe cărbune, scrie LiveScience.
Cercetătorii susțin că apa poate fi distribuită mai eficient și mai echitabil prin introducerea unor prețuri și subvenții adecvate, trecerea la o alimentație bazată pe plante, refacerea habitatelor naturale și reciclarea apelor reziduale.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Apa potabilă din toată lumea conține „chimicale veșnice”, arată un studiu
Test de cultură generală. Care este cea mai adâncă groapă de pe Pământ?
În „Patria apelor minerale”, prețul pentru apă este mai mare decât oriunde altundeva în Europa