Declinul populațiilor de animale sălbatice, aproape de un punct fără întoarcere

23 10. 2024, 16:00
Sursa foto: Shutterstock

Conform unei noi evaluări științifice, populațiile globale de animale sălbatice au scăzut în medie cu 73% în 50 de ani, în timp ce oamenii continuă să împingă ecosistemele în pragul colapsului.

America Latină și Caraibe au înregistrat cele mai abrupte scăderi medii ale populațiilor de animale sălbatice înregistrate, cu o scădere de 95%, conform raportului bienal Planeta vie al WWF și al Societății Zoologice din Londra (ZSL).

Acestea au fost urmate de Africa, cu 76%, și de Asia și Pacific, cu 60%. Europa și America de Nord au înregistrat scăderi comparativ mai mici, de 35 % și, respectiv, 39 % din 1970, arată The Guardian.

Semnal de alarmă: pierderile s-ar putea accelera în viitor

Oamenii de știință au declarat că acest lucru se explică prin declinul mult mai mare al populațiilor de animale sălbatice din Europa și America de Nord înainte de 1970, declin care se repetă acum în alte părți ale lumii.

Aceștia au tras un semnal de alarmă și au subliniat faptul că pierderile s-ar putea accelera în anii următori, pe măsură ce încălzirea globală se accentua, declanșată de puncte de cotitură în pădurea tropicală amazoniană, în Arctica și în ecosistemele marine, care ar putea avea consecințe catastrofale pentru natură și societatea umană.

Matthew Gould, directorul executiv al ZSL, a declarat că mesajul raportului a fost clar: „Suntem periculos de aproape de punctele de cotitură în ceea ce privește pierderea naturii și schimbările climatice. Dar știm că natura se poate reface, dacă i se oferă ocazia, și că încă mai avem șansa de a acționa.”

Cifrele, cunoscute sub numele de Indicele Planeta Vie, sunt alcătuite din aproape 35.000 de tendințe ale populației a 5.495 de specii de mamifere, păsări, pești, amfibieni și reptile din întreaga lume și au devenit unul dintre principalii indicatori ai stării globale a populațiilor de animale sălbatice. În ultimii ani, indicele a fost criticat pentru că ar putea supraestima declinul vieții sălbatice.

„Natura se poate reface, dacă i se oferă ocazia”

Indicele este ponderat în favoarea datelor din Africa și America Latină, care au suferit declinuri mai mari, dar dispun de informații mult mai puțin fiabile despre populații. Acest lucru a avut ca efect generarea unei linii de sus dramatice a prăbușirii globale, în ciuda informațiilor din Europa și America de Nord care arată scăderi mai puțin dramatice.

Hannah Wauchope, lector de ecologie la Universitatea din Edinburgh, a declarat: „Ponderarea indicelui Planeta vie este imperfectă, dar până când vom avea o eșantionare sistematică a biodiversității la nivel mondial, va fi necesară o anumită formă de ponderare. Ceea ce știm este că, pe măsură ce distrugerea habitatelor și alte amenințări la adresa biodiversității continuă, vor exista în continuare scăderi.”

Criticii pun la îndoială acuratețea matematică a abordării indicelui, dar recunosc că alți indicatori arată, de asemenea, scăderi majore în starea multor populații de animale sălbatice din întreaga lume.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ciupercile ar putea primi același statut precum animalele și plantele

Cercetătorii au găsit pentru prima dată viață animală sub fundul oceanului

Unul dintre cele mai vechi animale ale Pământului, descoperit în pustietățile Australiei

Laika, primul animal trimis în spațiu și prima ființă decedată în afara Pământului. „Nu am învățat suficient din misiune pentru a justifica moartea câinelui”