O descoperire surprinzătoare sub fundul mării. „Am fost surprinși pentru că nu știam că există acolo”
În cavitățile ascunse sub fundul oceanului, în oazele create de activitatea hidrotermală, comunități întregi de animale pluricelulare își trăiesc cea mai bună viață în întuneric.
Descoperirea sugerează existența unui ecosistem hidrotermal mult mai complex decât știam, la adâncimi oceanice învăluite în întuneric permanent, unde presiunea apăsătoare și frigul intens creează condiții profund neospitaliere pentru oamenii care trăiesc la suprafață.
„Am fost surprinși pentru că nu știam că există cavități acolo”, a declarat biologul marin Monika Bright de la Universitatea din Viena.
„Aceste cavități au fost descrise de geologi anterior, dar ei nu au văzut animale, iar noi, biologii, nu știam că există cavități, dar odată ce am încercat să adunăm roci pentru a putea căuta larve de viermi tubulari la suprafață, am pătruns în cavități și am descoperit animalele.”
La 2.515 metri sub suprafața oceanului, câmpul hidrotermal din East Pacific Rise se află la adâncimi greu accesibile pentru oameni. Dar această zonă a fundului mării, activă din punct de vedere vulcanic, este presărată cu găuri prin care se infiltrează căldură și minerale, furnizând o bază chimiosintetică pe care proliferă rețelele alimentare marine.
Un ecosistem hidrotermal mult mai complex decât știam
Deoarece aceste medii sunt atât de neospitaliere, ele sunt, de asemenea, greu de studiat, ceea ce limitează înțelegerea noastră a naturii lor, scrie ScienceAlert.
Cu toate acestea, în ultimii ani am reușit să le aflăm secretele datorită progreselor înregistrate în domeniul tehnologiei controlate de la distanță, care ne permite să trimitem echipamente la adâncimi, rămânând în același timp în siguranță la suprafață.
Bright și colegii săi au efectuat o astfel de misiune pe nava de cercetare Falkor, desfășurând vehiculul SuB-astian, operat de la distanță, pentru a studia formele de viață care se adună în jurul orificiilor de ventilație din Pacificul de Est, efectuând studii și colectând probe. Ei nu se așteptau să străpungă fundul mării pentru a găsi cavități dedesubt.
Aceste cavități se aflau la adâncimi de aproximativ 10 centimetri sub fundul mării, erau umplute cu apă încălzită de activitatea vulcanică la temperaturi de aproximativ 25 de grade Celsius, iar în interiorul lor au fost documentate cel puțin 10 specii, inclusiv viermi inelați, melci de mare și viermele uriaș Riftia pachyptila.
„Nu știam că există cavități acolo”
Unele dintre aceleași specii au fost găsite și la suprafață și într-o crăpătură de lavă, sugerând o legătură între fundul mării și cavitățile de dedesubt.
Condițiile din unele dintre cavități sunt, de asemenea, foarte asemănătoare cu condițiile din jurul gurilor de ventilație de pe suprafața fundului mării, ceea ce ar putea însemna că, de fapt, comunitățile de sub suprafață sunt destul de extinse. Acest lucru ar putea însemna că aceste comunități din cavități ar putea fi sursa colonizării orificiilor de ventilație de pe fundul mării după ce are loc o erupție vulcanică.
În prezent, nu se știe cât de frecvente sunt aceste cavități sau cât de extinse sunt. Dar descoperirea ne spune că trebuie să facem mai multe atât pentru a înțelege, cât și pentru a proteja animalele care trăiesc departe sub valuri de activitățile umane, cum ar fi mineritul la mare adâncime, spun cercetătorii.
Cercetarea a fost publicată în Nature Communications.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Milioane de gropi misterioase de pe fundul Mării Nordului continuă să nedumerească cercetătorii
O filmare arată pentru prima dată cum balenele își curăță pielea pe fundul mării
Vești îngrijorătoare! Numărul microplasticelor de pe fundul mării s-a triplat în ultimii 20 de ani