Test de cultură generală. Care țară nu are țânțari?

21 10. 2024, 11:00

În partea noastră a lumii suntem obișnuiși cu aceste ființe enervante care sunt țânțarii. Dar există un loc de unde aceștia lipsesc. Care țară nu are țânțari?

Care țară nu are țânțari? Este vorba despre Islanda.

Islanda nu are țânțari. Oamenii de știință nu sunt siguri de ce insecta este absentă aici, dar o teorie este că ciclurile de îngheț și dezgheț din Islanda fac din această țară un habitat instabil pentru țânțar, potrivit Britannica.

Care țară nu are țânțari?

Primele urme de paraziți ai malariei au fost găsite în resturile unor țânțari care au peste 30 de milioane de ani. Există peste 2.500 de specii de țânțari, iar aceștia reprezintă o amenințare în aproape toate țările lumii, cu excepția Islandei.

Conform oamenilor de știință, țânțarilor le place un mediu umed și cald, însă pot supraviețui și în frig. Totuși, compoziția chimică a apei și a solului din Islanda nu este propice pentru reproducerea țânțarilor. Acest fenomen a rămas un mister pe care oamenii de știință încearcă să-l rezolve de zeci de ani, mai ales având în vedere că țările vecine precum Norvegia, Danemarca, Scoția și Groenlanda au țânțari, scrie CNBC TV18.

Încălzirea globală ar putea aduce țânțari în Islanda

Unii experți cred, de asemenea, că clima oceanică a Islandei contribuie la ținerea țânțarilor la distanță. Când țânțarii depun ouă în vreme rece, larvele ies la dezgheț, dar, cum Islanda are trei perioade majore de îngheț, este dificil ca țânțarii să supraviețuiască. Totuși, oamenii de știință nu au ajuns încă la un consens cu privire la cauza exactă care face Islanda inospitalieră pentru țânțari.

Ecologiștii se tem că încălzirea globală și schimbările climatice ar putea permite, în viitor, pătrunderea țânțarilor în această țară. În prezent, există un singur loc în Islanda unde poți găsi UN țânțar (de fapt, rămășițele lui): la Institutul Islandez de Istorie Naturală, unde specimenul este păstrat într-un borcan cu alcool.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Cum apar deșerturile?

Criza climatică pune în pericol strugurii pentru prosecco

Balenele ucigașe vânează și mănâncă rechini în Golful California, au descoperit cercetătorii

Se pare că babuinii pot înțelege statisticile la fel ca oamenii