Avertismentul experților: „Semnele vitale” ale Pământului arată că viitorul omenirii este în pericol

12 10. 2024, 18:00

Multe dintre „semnele vitale” ale Pământului au atins valori extreme record, ceea ce indică faptul că „viitorul omenirii atârnă în balanță”, a declarat un grup format din cei mai importanți experți în climă din lume.

Din ce în ce mai mulți oameni de știință analizează acum posibilitatea unui colaps societal, se arată în raport, care a evaluat 35 de semne vitale în 2023 și a constatat că 25 dintre acestea erau mai rele decât cele înregistrate vreodată, inclusiv nivelurile de dioxid de carbon și populația umană. Aceasta indică o „nouă fază critică și imprevizibilă a crizei climatice”, se arată în raportul citat de The Guardian.

„Viitorul omenirii atârnă de un fir de păr”

Conform cercetării, temperatura de la suprafața Pământului și a oceanelor a atins un nivel record istoric, ca urmare a arderii record a combustibililor fosili. Populația umană crește cu aproximativ 200.000 de persoane pe zi, iar numărul bovinelor și ovinelor cu 170.000 pe zi, toate acestea contribuind la emisiile record de gaze cu efect de seră.

Oamenii de știință au identificat 28 de bucle de reacție, inclusiv creșterea emisiilor provenite din topirea permafrostului, care ar putea contribui la declanșarea mai multor puncte de basculare, cum ar fi prăbușirea calotei glaciare masive a Groenlandei.

Încălzirea globală determină fenomene meteorologice extreme din ce în ce mai mortale în întreaga lume, au spus ei, inclusiv uragane în SUA și valuri de căldură de 50 de grade Celsius în India, miliarde de oameni fiind acum expuși căldurii extreme.

Reducerea risipei de către bogați, unul dintre factorii agravanți

Oamenii de știință au declarat că scopul lor a fost „să ofere informații clare, bazate pe dovezi, care să inspire răspunsuri informate și îndrăznețe din partea cetățenilor, a cercetătorilor și a liderilor mondiali – vrem doar să acționăm cu sinceritate și să spunem lucrurilor pe nume”.

O acțiune rapidă și decisivă este imperativă pentru a limita suferința umană, au spus ei, inclusiv reducerea arderii combustibililor fosili și a emisiilor de metan, reducerea consumului excesiv și a risipei de către cei bogați și încurajarea trecerii la alimente pe bază de plante.

Evaluarea conchide: „Numai printr-o acțiune decisivă putem proteja lumea naturală, putem evita suferința umană profundă și ne putem asigura că generațiile viitoare vor moșteni lumea locuibilă pe care o merită. Viitorul omenirii atârnă de un fir de păr”.

Vă recomandăm să citiți și:

Antarctica „se înverzește” într-un ritm dramatic, avertizează cercetătorii

O specie tropicală a fost găsită la 7.000 de kilometri depărtare de locul unde ar fi trebuit să fie

Cel mai mare amfibian din lume s-a dovedit a fi mai multe specii într-una

Mister rezolvat! Cum reușesc puii de țestoase să iasă din nisip?