Cel mai mare amfibian din lume s-a dovedit a fi mai multe specii într-una

08 10. 2024, 16:00

Multă vreme considerat o singură specie, un nou studiu a relevat că cel mai mare amfibian din lume, salamandra gigantică chineză, ar putea fi, de fapt, până la nouă specii diferite, generând noi apeluri pentru intensificarea măsurilor de protecție pentru acest grup periclitat.

Aceasta nu este prima „criză de identitate” a salamandrei gigantice chineze; în 2019, oamenii de știință au confirmat că existau, de fapt, trei specii diferite ale acestei salamandre, iar salamandra gigantică din sudul Chinei a obținut titlul de cel mai mare amfibian din lume, aceasta crescând până la 1,8 metri lungime.

Însă ideea că ar exista mai multe specii circulă de mult timp.

Ideea că cel mai mare amfibian din lume este compus din mai multe specii datează de mai multe decenii

„Posibilitatea ca salamandrele gigantice chineze să nu fie o singură specie a fost sugerată de către cercetători de peste 20 de ani”, a spus profesorul Samuel Turvey, coautor al celui mai recent studiu.

Totuși, este dificil să se determine acest lucru doar privind la ele, deoarece, după cum a explicat autoarea principală a studiului, Melissa Marr, aspectul lor nu s-a schimbat de „milioane de ani”. În schimb, cercetătorii au analizat genetica, comparând diferențele de ADN dintre diverse populații de salamandre gigantice cu cele observate între alte specii de salamandre.

„Cercetarea noastră dezvăluie o diversitate ascunsă; deși par similare exterior, aceste amfibii s-au diferențiat genetic în cel puțin șapte specii distincte”, a spus Marr. Este posibil chiar să existe până la nouă specii, dar nu există încă suficiente dovezi în date pentru a confirma cu certitudine, notează IFL Science.

Ceea ce este clar, subliniază autorii, este că aceste descoperiri ar trebui să fie luate în considerare în conservarea acestor salamandre.

De ce nu pot fi protejate ușor noile salamandre descoperite?

„Fiind o specie-cheie, conservarea salamandrelor gigantice chineze și a diversității lor genetice este esențială pentru menținerea sănătății ecosistemelor în care trăiesc. Descoperirile noastre evidențiază nevoia urgentă de a proteja aceste amfibii unice înainte de a fi prea târziu”, a explicat Marr.

Specia originală, Andrias davidianus, este clasificată ca fiind în pericol critic de dispariție de către IUCN, având o scădere semnificativă a populațiilor sălbatice din cauza supraexploatării pentru hrană și din cauza pierderii habitatului. Eforturi și măsuri de conservare există pentru această specie, dar ele nu se aplică automat noilor specii identificate, mai ales că doar patru dintre ele au un nume.

După cum explică autorii în lucrare: „speciile fără nume nu pot fi incluse în cadrele de conservare naționale sau internaționale și riscă să fie excluse din eforturile de recuperare”.

„Trebuie să ne concentrăm atenția pe descrierea noilor specii necunoscute de salamandre gigantice din China, găsirea exemplarelor supraviețuitoare și asigurarea recunoașterii lor în legislația de conservare”, a declarat Samuel Turvey.

„Fără aceste acțiuni, riscăm să pierdem aceste animale remarcabile pentru totdeauna, înainte ca protecția adecvată să fie pusă în aplicare”, concluzionează cercetătorul.

Studiul a fost publicat în Evolutionary Journal of the Linnean Society.

Vă recomandăm să citiți și:

O pasăre de pradă rară a fost fotografiată pentru prima dată în Papua Noua Guinee

A fost descoperită o nouă specie de viespe necunoscută până acum

Plantele „vorbesc” între ele în limbi pe care le-am putea traduce în curând

Fenomenul El Niño ar fi provocat cea mai mare extincție în masă de pe Pământ