Ce animal poate naște simultan cei mai mulți pui?

05 10. 2024, 16:00

Există milioane de specii de animale pe planeta noastră, fiecare având o strategie de reproducere adaptată nevoilor sale specifice. Dar care dintre ele poate avea cei mai mulți pui deodată?

Ce animal poate avea cei mai mulți pui în același timp? „Întrebarea devine complicată foarte repede. O mulțime de factori pot influența situația”, a explicat Kathleen Cole, ihtiolog (specialist în pești) la University of Hawaiʻi at Mānoa (SUA).

În primul rând, depinde de cum definim „descendenți”. Dacă ne referim la numărul de gameți (ouă și spermă nefecundate) produși la un moment dat, „peștii câștigă detașat”, a spus Cole.

Deoarece necesită mai puțină energie pentru a elibera ouă nefecundate decât pentru a le depune după fertilizare, animalele care eliberează ouă și spermă în apă (proces numit „depunere”) produc de obicei mai multe ouă decât cele care nu fac asta. De exemplu, peștele Lună (Mola mola) poate avea până la 300 de milioane de ouă în ovarele sale în același timp. Totuși, fiindcă ouăle sunt fertilizate în afara corpului femelei, este imposibil de știut câte dintre ele devin viabile, explică Live Science.

Ce animal are cei mai mulți pui deodată?

În ceea ce privește ouăle fertilizate dintr-o singură dată, insectele sociale sunt campioane. Unele specii de furnici, precum Dorylus wilverthi, pot depune între 3 și 4 milioane de ouă pe lună.

La păsări, speciile de vânat, cum ar fi potârnichea (Perdix perdix), depun până la 22 de ouă într-un singur cuib. Când vine vorba de nașteri vii, tații de căluț de mare pot aduce pe lume până la 2.000 de pui deodată. Printre reptilele terestre, viperele Bitis arietans sunt de asemenea remarcabile, cu un record de 156 de pui născuți dintr-o singură sarcină.

De ce există diferențe în ceea ce privește numărul de pui?

De ce unele animale au atât de mulți pui, în timp ce altele, precum elefanții și balenele, au de obicei doar unul? Un factor important este durata de viață. Animalele cu viață scurtă tind să aibă mai mulți pui, pentru că nu vor trăi suficient de mult pentru a-și vedea toți descendenții crescând. De asemenea, animalele care au grijă de puii lor după naștere vor avea de obicei mai puțini pui, din cauza investiției mari de resurse necesare pentru creșterea fiecăruia.

Pe de altă parte, ființele care trăiesc în grupuri, precum furnicile africane, pot avea mai mulți pui datorită protecției oferite de grup. Totuși, există și excepții: iepurii și șoarecii, cunoscuți pentru numărul mare de pui, sfidează aceste tendințe.

În concluzie, strategia reproductivă a fiecărei specii este rezultatul unei evoluții complexe, adaptată mediului și nevoilor specifice ale fiecărei specii.

Vă recomandăm să citiți și:

De ce ignoră oamenii de știință homosexualitatea în regnul animal?

Test de cultură generală. Cât durează să fierbi oul de struț?

Protejarea a doar 1,2% din suprafața planetei, suficientă pentru a salva specii în pericol

Milioane de țânțari, eliberați în natură pentru a salva de la extincție păsări rare