Test de cultură generală. De ce cad frunzele toamna?

02 10. 2024, 11:00

Ultima parte a anului ne aduce întotdeauna un colorit impresionant dat de frunzele care cad la pământ. Dar de ce cad frunzele toamna?

În regiunile temperate ale lumii, toamna este marcată de frunzișul colorat strălucitor, care încet încet cade de pe copaci și arbuști, acoperind solul. Dar de ce unele plante își pierd frunzele înainte de iarnă?

De ce cad frunzele toamna? Se pare că acest fenomen este o formă de autoapărare. În timp ce plantele veșnic verzi din climatele reci au ceruri și rășini groase pentru a-și proteja frunzele de îngheț și fracturi, speciile de foioase au de obicei frunze subțiri, vulnerabile la temperaturile scăzute.

Deoarece apa se dilată când îngheață, celulele delicate ale frunzelor s-ar sparge în timpul iernii, făcându-le inutile pentru fotosinteză. Dacă nu și-ar pierde frunzele, un copac ar rămâne cu mii de „anexe” neproductive și fără nicio modalitate de a produce hrană, explică Britannica.

De ce cad frunzele toamna?

Pe lângă acest motiv, suprafața mare a acestor frunze ar reprezenta și o amenințare pentru integritatea fizică a plantei. Lunile de iarnă sunt adesea mai vântoase decât celelalte anotimpuri, iar vântul, acționând asupra frunzelor largi ale unui copac rece și fragil, ar putea provoca rupturi majore. Același lucru i se aplică și greutății zăpezii care se acumulează pe toate acele frunze.

În cele din urmă, până la sfârșitul verii, multe frunze sunt mâncate de insecte, devin bolnave sau sunt deteriorate în alt mod. Pierderea lor îi oferă plantei un nou început în primăvară, iar nutrienții din frunzele căzute se reciclează, contribuind la creșterea următoarei generații de frunze.

Un proces controlat

Interesant este că frunzele nu cad pur și simplu sub acțiunea vântului, ci sunt separate de plante într-un proces controlat cu mare atenție. Pe măsură ce zilele se scurtează și temperaturile scad, hormonii din plantă sunt activați pentru a începe procesul de abscizie.

Producția de clorofilă se oprește și pigmentul începe să se degradeze, dezvăluind adesea roșu și galben strălucitor, culori ascunse anterior de verdele clorofilei. Vasele care transportă apa către frunză și zaharurile către restul plantei sunt închise, iar un strat de celule, cunoscut sub numele de strat de abscizie, începe să crească între pețiolul frunzei și ramura care o susține.

Aceste celule au rolul de a tăia frunza de plantă într-un mod delicat, fără a lăsa o rană deschisă. Pe măsură ce frunzele cad, planta intră într-o stare de repaus, economisindu-și energia pentru explozia de muguri din primăvară.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Cum apar deșerturile?

Criza climatică pune în pericol strugurii pentru prosecco

Cercetătorii au modificat genetic o plantă ca să producă nutrienți de lapte matern

Peste 50.000 de oameni au murit prematur în 10 ani din cauza incendiilor de vegetație