Caracatițele fac echipă cu peștii și vânează împreună, au descoperit oamenii de știință

01 10. 2024, 16:00

Un nou studiu dezvăluie complexitatea colaborării atunci când caracatițele vânează împreună cu peștii.

Se pare că această relație între specii diferite este mult mai complicată decât se credea anterior. Deși cooperarea între indivizii aceleiași specii este frecventă, colaborarea între specii diferite este relativ rară.

Studiul a fost publicat în Nature Ecology & Evolution.

Un exemplu clasic este relația strânsă dintre câini și oameni, fie că vorbim despre păstoritul oilor sau vânătoare. În aceste situații, câinele și omul lucrează împreună pentru a atinge un scop comun. Totuși, și speciile subacvatice cooperează uneori. Un exemplu interesant este comportamentul de vânătoare în comun al murenelor și peștilor grouper. Peștele grouper semnalizează că dorește să vâneze, iar murena răspunde în mod similar, colaborând pentru a scoate prada din ascunzători.

Această cooperare crește considerabil șansele de succes ale ambelor specii comparativ cu vânătoarea individuală. Însă, până acum, nu era clar cine conduce aceste interacțiuni între specii. Este vorba de un proces democratic, în care ambele specii colaborează de comun acord sau o specie preia controlul și cealaltă o urmează (un proces despotic)? Care este modul în care caracatițele vânează împreună cu peștii?

Caracatițele vânează împreună cu peștii. Iată cum!

Biologul Eduardo Sampaio și colegii săi au investigat interacțiunile între caracatița Octopus cyanea, o specie de obicei solitară, și mai multe specii de pești, precum peștii Mullidae și grouper. În aceste grupuri de vânătoare, caracatița și peștii urmăresc un scop comun: să crească eficiența vânătorii. Se credea că caracatița era „producătorul”, care lua toate deciziile, iar peștii doar o urmăreau și profitau de prada scoasă de aceasta.

Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că această relație nu este atât de simplă. Analizele comportamentale sofisticate ale unor videoclipuri 3D capturate în timpul a 120 de ore de scufundări au arătat că fiecare partener are un rol specific. De fapt, nu există un lider clar, relația este democratică. Peștii explorează mediul și decid unde să se mute, iar caracatița decide dacă și când să se mute. Mai mult, caracatița se lasă ghidată de informațiile sociale oferite de pești, explică Phys.org.

O mai mare rată de succes

Când colabora cu peștele Parupeneus cyclostomus, strategiile de căutare ale caracatiței erau mai concentrate și mai eficiente. În schimb, când colabora cu Epinephelus fasciatus, eficiența era mai scăzută. Astfel, natura relației de vânătoare varia în funcție de cine participa la colaborare. În ansamblu, ratele de succes pentru capturarea prăzii erau mai mari pentru caracatiță atunci când vâna împreună cu pești.

Concluziile acestui studiu sugerează că relația dintre caracatițe și pești este mult mai sofisticată decât alte colaborări între specii analizate până în prezent. În ciuda distanței evolutive imense dintre aceste animale (echivalentă cu aproximativ 550 de milioane de ani), atât peștii, cât și caracatițele demonstrează semne clare de competență socială și cogniție avansată.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Care insectă face un lapte mai hrănitor decât vacile?

Apetitul Braziliei pentru carnea de rechin pune în pericol speciile

Poluarea luminoasă ademenește peștii mici în plasa prădătorilor

Specii de ciuperci psihedelice necunoscute științei, descoperite în Africa