Home » Natură » Leneșii sunt amenințați de schimbările climatice, indică un nou studiu

Leneșii sunt amenințați de schimbările climatice, indică un nou studiu

Leneșii sunt amenințați de schimbările climatice, indică un nou studiu
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 12.10.2024

Un nou studiu PeerJ Life & Environment a arătat că leneșii, faimoasele creaturi lente din America Centrală și de Sud, s-ar putea confrunta cu amenințări existențiale din cauza schimbărilor climatice.

Cercetarea, realizată de oamenii de știință care studiază răspunsul metabolic al leneșilor la creșterea temperaturilor, sugerează că limitările energetice ale acestor animale ar putea face ca supraviețuirea lor să devină de nesuportat până la sfârșitul secolului, în special pentru populațiile de la altitudini mari.

Studiul investighează modul în care leneșii cu două degete (Choloepus hoffmanni), care trăiesc atât în regiunile de munte, cât și în cele de câmpie, răspund la diferite temperaturi ambientale.

Folosind calorimetria indirectă, cercetătorii au măsurat consumul de oxigen și temperatura corporală centrală a leneșilor în condiții care imită schimbările climatice preconizate. Constatările lor indică un viitor îngrijorător pentru leneși, în special pentru cei care locuiesc în zonele de mare altitudine, scrie EurekAlert.

„Spre deosebire de majoritatea mamiferelor, leneșii sunt limitați în mod inerent de metabolismul lor lent și de incapacitatea unică de a regla eficient temperatura corpului. Cercetările noastre arată că leneșii, în special în regiunile de mare altitudine, ar putea să nu fie capabili să supraviețuiască creșterilor semnificative de temperatură prognozate pentru 2100″, a explicat cercetătoarea coordonatoare, Dr. Rebecca Cliffe.

Răspunsul metabolic al leneșilor la creșterea temperaturilor

Leneșii din regiunile muntoase înregistrează o creștere bruscă a ratei metabolice de repaus (RMR) pe măsură ce temperatura crește. În schimb, leneșii din zonele joase, deși sunt mai bine adaptați la temperaturi ridicate, inițiază o depresie metabolică drept mecanism de supraviețuire atunci când temperaturile depășesc zona lor de confort, cunoscută sub numele de „zonă termoactivă” (TAZ).

Până în anul 2100, cu creșteri de temperatură proiectate între 2°C și 6°C în habitatele leneșilor, se preconizează că leneșii de mare altitudine se vor confrunta cu o sarcină metabolică severă. Capacitatea lor limitată de procesare a energiei, combinată cu o flexibilitate geografică minimă, le poate împiedica să se adapteze la încălzirea climei.

Rata lentă de digestie a leneșilor, care este de până la 24 de ori mai mică decât a altor erbivore de dimensiuni similare, reprezintă o altă provocare. Orice creștere a cererii metabolice cauzată de schimbările climatice nu poate fi satisfăcută cu ușurință prin creșterea aportului alimentar, ceea ce face dificilă menținerea echilibrului energetic de către leneși.

Limitările energetice ale acestor animale

Cel mai îngrijorător aspect al cercetării este soarta leneșilor de mare altitudine. Din cauza capacității lor limitate de a migra către regiuni mai reci și a flexibilității metabolice limitate, aceste populații ar putea dispărea dacă temperaturile continuă să crească.

Studiul sugerează că, în timp ce leneșii din zonele joase pot face față prin deplasarea zonelor lor de răspândire la altitudini mai mari, leneșii din zonele înalte sunt constrânși geografic și este posibil să nu aibă această opțiune. Această inflexibilitate biologică, combinată cu cererea metabolică crescută în climatele mai calde, ar putea împinge aceste populații către o criză de supraviețuire.

Constatările evidențiază necesitatea unor eforturi urgente de conservare pentru a proteja populațiile de leneși, în special cele din regiunile de mare altitudine, de impactul schimbărilor climatice. Echipa de cercetare solicită continuarea investigațiilor privind strategiile de adaptare și politicile de conservare care pot contribui la atenuarea riscurilor cu care se confruntă leneșii într-o lume care se încălzește rapid.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Test de cultură generală. Care este diferența dintre încălzire globală și schimbări climatice?

6 schimbări climatice care s-au întâmplat în Europa în urmă cu 1 milion de ani

Schimbări climatice. Topul celor mai mari poluatori din lume

Jupiter se afla in mijlocul unor schimbari climatice violente

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase