Test de cultură generală. Cum se deosebesc pinguinii între ei?

26 09. 2024, 11:00

Imaginează-ți pentru o clipă că ești un pinguin imperial care se întoarce la colonia sa după înot. Trebuie să-ți găsești perechea și puiul, dar cum faci asta? Cum se deosebesc pinguinii între ei?

Pinguinii imperiali nu își construiesc cuiburi, așa că nu există un loc fix unde să te poți duce pentru a te întâlni cu familia. Tot ce vezi este o mulțime imensă de pinguini adunați pe o întindere plată de gheață. Este gălăgie, iar, ca să fie și mai dificil, toți pinguinii arată aproape la fel. Așadar, cum se deosebesc pinguinii între ei?

Pinguinii imperiali emit un strigăt special, pe două voci, care poate fi folosit pentru recunoașterea individuală. Acest sistem profită de o particularitate a anatomiei păsărilor: organul lor vocal, sirinxul, se bifurcă acolo unde traheea se conectează la plămâni, permițându-le multor specii de păsări să producă două sunete separate simultan.

Cum se deosebesc pinguinii între ei?

Pinguinii imperiali folosesc cele două ramuri ale sirinxului pentru a produce frecvențe diferite în același timp, creând un model de amplitudine pulsatorie. Oamenii de știință au descoperit că aceste modele conțin suficiente informații individuale pentru ca pinguinii să se poată recunoaște între ei.

Modelul pulsatoriu se distinge mai ușor decât un sunet simplu în zgomotul de fond dintr-o colonie de pinguini și trece mai ușor prin obstacole, cum ar fi mulțimile dense de pinguini. Experimentele anterioare au arătat că, atunci când pinguinii imperiali sunt împiedicați să vocalizeze, le este dificil să se recunoască între ei doar pe baza indiciilor vizuale, explică Britannica.

Acest sistem de identificare a fost observat și la pinguinii regali, care, la fel ca pinguinii imperiali, își poartă ouăle pe picioare în loc să își construiască cuiburi. Speciile de pinguini care își fac cuiburi nu par să folosească strigătele pe două voci, deoarece își pot găsi perechea revenind la locul cuibului.

Vă recomandăm să citiți și:

A fost descoperită o nouă specie de viespe necunoscută până acum

Plantele „vorbesc” între ele în limbi pe care le-am putea traduce în curând

Fenomenul El Niño ar fi provocat cea mai mare extincție în masă de pe Pământ

Stratul de gheață din Antarctica atinge un record negativ pentru al doilea an la rând