O pasăre de pradă rară a fost fotografiată pentru prima dată în Papua Noua Guinee

24 09. 2024, 16:00

În martie anul acesta, fotograful Tom Vierus, stabilit în Fiji, a surprins o descoperire științifică importantă, fără să fie conștient de acest lucru în momentul respectiv. În timp ce fotografia păsări pe insula New Britain din Papua Noua Guinee, Vierus a reușit să capteze prima fotografie cu o pasăre de pradă rară, Accipiter princeps.

Această pasăre de pradă rară, cunoscută local drept „keango” sau „kulingapa”, este o specie vulnerabilă conform Listei Roșii a IUCN, despre care se știu foarte puține lucruri. Până în prezent, specia era cunoscută științific doar prin patru exemplare și niciunul dintre acestea nu fusese fotografiat.

John Mittermeier, directorul programului Search for Lost Birds din cadrul organizației American Bird Conservancy, a explicat că „ultimul exemplu documentat științific al speciei pare a fi din iulie 1969, un specimen care este păstrat la Muzeul American de Istorie Naturală din New York, SUA”.

O pasăre de pradă rară, fotografiată pentru prima dată

„Deși au existat mai multe observații vizuale de-a lungul anilor, Accipiter princeps a eludat documentarea fotografică, sonoră sau de specimen timp de 55 de ani”, spune Mittermeier.

Această perioadă în care specia era considerată „pierdută” a luat sfârșit odată cu fotografia lui Vierus. „Eram într-o călătorie de cercetare cu World Wide Fund for Nature (WWF) în Pomio (estul insulei New Britain), ghidat de trei membri ai comunității locale prin pădure, pentru a înțelege mai bine prezența speciilor. Am fotografiat mai multe specii de păsări, inclusiv Accipiter princeps, dar nu mi-am dat seama de importanța fotografiei la momentul respectiv”, a declarat fotograful, citat de IFL Science.

„Este o mare surpriză să aflu că această fotografie pare să fie prima realizată vreodată cu această specie ‘pierdută’!”, declară Vierus.

Apeluri pentru conservarea zonei

Cu toate acestea, nu este o surpriză totală că specia a rămas atât de mult timp neobservată, chiar și localnicii o văd foarte rar. Oscar Pileng, ofițer WWF în Pomio, a confirmat că „localnicii și liderii au menționat că această specie este rară în Pomio. Unii au confirmat că nu este găsită în zonele de coastă, ci doar în regiunile izolate din Pomio și este foarte rar văzută”.

Redescoperirea științifică a acestei păsări a venit și cu apeluri reînnoite pentru conservarea zonei în care a fost fotografiată.

„Sunt foarte bucuros că acum există o înregistrare globală oficială și sper că acest lucru va însemna mai multe eforturi pentru protejarea habitatului său de amenințările reprezentate de agricultură la scară largă, exploatarea forestieră, minerit și dezvoltarea infrastructurii”, a declarat Pileng.

Vă recomandăm să citiți și:

Cultivarea de ciuperci în grădină ar putea distruge biodiversitatea

Marsupialele ne arată cum au „învățat” mamiferele să-și regleze temperatura

A fost descoperită planta care fură nutrienții de la ciupercile subterane

A fost descoperită o specie de furnică de culoare albastru-metalic