Ceva incredibil se întâmplă atunci când ne uităm în ochii unui câine

20 09. 2024, 16:00

Dacă ați privit vreodată în ochii mari și înlăcrimați ai unui câine și v-ați simțit brusc conectat, este posibil să fi trăit un moment de sincronizare cerebrală.

Pentru prima dată, cercetătorii din China au descoperit o activitate neuronală sincronizată între două specii diferite: oamenii și câinii. Descoperirile sugerează că, într-adevăr, ne conectăm de animalele noastre de companie la un nivel neurologic mai profund.

Studiile anterioare au arătat că, atunci când oamenii vorbesc sau lucrează unii cu alții, activitatea creierului nostru în regiuni cheie se poate sincroniza. Dar aceasta este prima serie de experimente care raportează un fenomen similar între oameni și o altă specie, arată ScienceAlert.

Prima descoperire care confirmă legătura cu necuvântătoarele

Cercetătorii au măsurat activitatea cerebrală la oameni și câini prin plasarea de electrozi pe craniu. Pentru studiu, 10 beagle tineri au fost asociați cu oameni necunoscuți, iar perechile au ajuns să se cunoască pe parcursul a cinci zile.

În cadrul experimentelor, perechile om-câine s-au angajat în comunicare nonverbală, cum ar fi privirea reciprocă. Ca măsură de control, omul și câinele au rămas în aceeași cameră și nu au interacționat.

„Corelațiile intercerebrale în regiunile frontale și parietale au crescut dramatic în timpul privirii reciproce”, scriu autorii studiului, conduși de biologul Wei Ren de la Academia Chineză de Științe.

Atunci când oamenii doar mângâiau câinii, echipa a observat modele similare de sincronizare, dar în acest caz sincronizarea a fost mai puternică în regiunea parietală a creierului.

La om, activitatea din regiunile frontale și parietale ale creierului este asociată cu atenția comună. Studiile anterioare au arătat că, atunci când oamenii își mângâie câinii, activitatea lobului frontal al acestora crește brusc, ceea ce sugerează că sunt foarte atenți la animalul lor de companie și sunt implicați emoțional. Dar până acum nu a fost clar dacă această activitate a fost reflectată în creierul câinelui.

În studiul actual, atunci când oamenii au fost rugați să mângâie câinii și să se uite în ochii lor, activitatea intercerebrală dintre cei doi a fost chiar mai conectată decât atunci când doar mângâiau sau doar priveau câinii.

Deși studiul nu este atât de amplu și sunt necesare cercetări suplimentare, acești câini ar putea fi un model util pentru studierea mecanismelor neuronale care stau la baza deficitelor sociale, spun cercetătorii.

„Constatările noastre sugerează potențiali biomarkeri de activitate intercerebrală pentru diagnosticarea TSA și dezvoltarea analogilor non-halucinogenici ai LSD pentru a corecta deficitele sociale”, concluzionează autorii.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Sunt câinii de rasă mixtă cu adevărat mai sănătoși decât cei de rasă pură?

Câinii își pot aminti numele jucăriilor pentru cel puțin doi ani

Test de cultură generală. Ce animal avea sute de picioare și cântărea cât un câine?

Câinii pot mirosi stresul oamenilor, iar acesta îi afectează profund, arată un studiu