A fost descoperită o nouă specie de viespe necunoscută până acum

23 09. 2024, 16:00

Cercetările unui biolog din Mississippi State au dus la descoperirea unei noi specii de viespi parazite cu o biologie neobișnuită în estul SUA, astfel că există oportunitatea pentru cercetări viitoare în procesele biologice fundamentale.

„Toate viespile parazitoide cunoscute ale muștelor atacă și se dezvoltă în interiorul stadiilor imature de viață”, a spus el.

„În ciuda a 200 de ani de cercetare asupra viespilor parazitoide ale Drosophilei și ale altor muște, nu am întâlnit niciodată o specie care să atace stadiul adult, până acum”.

Logan Moore, doctorand al lui Ballinger și autorul principal al articolului din Nature, a început proiectul prin colectarea de muște infectate din curtea sa din Starkville.

Noi specii de viespi parazite cu o biologie neobișnuită

Echipa a folosit apoi o combinație de colecții de teren și date publice pentru a arăta că noua specie trăiește în estul SUA și infectează unul dintre cele mai studiate animale din biologie, musca Drosophila melanogaster, scrie EurekAlert.

„Studierea modului în care paraziții și agenții patogeni influențează biologia și comportamentul Drosophilei a ajutat cercetătorii să afle mai multe despre procesele biologice fundamentale precum imunitatea și reproducerea”, a declarat Ballinger.

Echipa lui Ballinger a colaborat cu Scott Shaw, entomolog și expert în viespi parazitoide la Universitatea din Wyoming, pentru a descrie oficial noua specie.

Ciclul de viață complet al viespii

De asemenea, cercetătorii au documentat ciclul de viață complet al viespii și au furnizat instrucțiuni pentru ca alții să crească viespi adulte în laborator.

„Suntem încântați să aflăm mai multe despre noua specie și sperăm că alți cercetători își vor începe propriile proiecte pentru a înțelege mai bine biologia infecției, ecologia și evoluția acesteia în anii următori”, a declarat Ballinger, subliniind nevoia de investiții continue în cercetare în biodiversitatea și sistematica insectelor.

Această lucrare face parte din grantul CAREER pe cinci ani în valoare de 2022 000 682 de dolari acordat lui Ballinger pentru a studia Spiroplasma, bacteria benefică care își protejează gazdele, împotriva infecției cu paraziți.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Test de cultură generală. Care este diferența dintre viespe și albină?

O viespe minusculă, găsită cu tot cu antene în chihlimbar vechi de 100 de milioane de ani

Un microunivers vechi de 30 de milioane de ani. Ce dezvăluie o viespe, o floare și o muscă prinse în chihlimbar?

Viespea cu acul ce pare a fi ”o armă de luptă”. Descoperirea i-a uimit pe specialişti