Stratul de gheață din Antarctica atinge un record negativ pentru al doilea an la rând

19 09. 2024, 16:00

Gheața marină care înconjoară Antarctica este pe punctul de a atinge un nivel scăzut record pentru al doilea an consecutiv, continuând astfel o diminuare „scandaloasă” a cantității de gheață din Oceanul de Sud, spun oamenii de știință.

Regiunea Antarcticii a suferit o transformare bruscă în 2023, atunci când stratul de gheață marină din jurul continentului s-a prăbușit timp de șase luni la rând.

În timpul iernii, aceasta a acoperit cu aproximativ 1,6 milioane de km² mai puțin decât media pe termen lung – o suprafață aproximativ egală cu cea a Marii Britanii, Franței, Germaniei și Spaniei la un loc.

Ghețarii, tot mai mici

Oamenii de știință de la Australian Antarctic Program Partnership au declarat că cele mai recente date arată că acest lucru s-a repetat în 2024. La 7 septembrie, cantitatea de ocean înghețat a fost mai mică decât la aceeași dată a anului trecut, notează The Guardian.

Deși înregistrările de iarnă nu sunt încă complete și, prin urmare, nu este clar dacă suprafața gheții marine pentru acest sezon va fi mai mică decât cea de anul trecut, oamenii de știință au declarat că acestea fac parte dintr-un ansamblu de date care arată că sistemul antarctic a trecut la o „nouă stare”.

„Vorbim de fapt despre două evenimente incredibil de extreme. Anul trecut a fost scandalos și s-a întâmplat din nou”, a explicat dr. Will Hobbs, cercetător în domeniul gheții marine la Universitatea din Tasmania.

„Temperaturile ridicate, impact asupra gheții”

Hobbs a mai declarat că atmosfera a fost principalul motor al variabilității regionale.

„Ceea ce este diferit acum este că temperaturile mai ridicate din Oceanul de Sud au cu adevărat un impact asupra gheții marine”, a spus el.

„Știm că ultimii doi ani au fost cei mai calzi înregistrați vreodată pe planetă, cu temperaturi globale cu peste 1,5°C peste cele preindustriale pentru perioade îndelungate. Această căldură globală se reflectă acum în oceanele din jurul Antarcticii”, a adăugat specialistul.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un submarin a descoperit structuri ciudate sub gheața din Antarctica, iar apoi a dispărut

Un sistem fluvial uriaș de acum 40 de milioane de ani a fost descoperit sub gheața din Antarctica

Apa topită cauzează fracturarea gheții din Antarctica, au descoperit cercetătorii

Un ghețar din Antarctica a doborât un record de viteză