Orașele pitorești din Europa Centrală sunt inundate de ape murdare după ce ploile abundente din ultimele zile au transformat pâraiele liniștite în râuri învolburate care au făcut ravagii.
Inundațiile au ucis cel puțin 15 persoane și au distrus clădiri din Austria până în România.
Distrugerile vin după inundațiile devastatoare din întreaga lume, atunci când sate întregi au fost scufundate în Myanmar și aproape 300 de prizonieri au scăpat dintr-o închisoare prăbușită în Nigeria, unde inundațiile au afectat peste 1 milion de persoane.
Oamenii de știință din domeniul climei spun că sunt îngrijorați de pagube, dar nu sunt surprinși de intensitate.
„Precipitațiile catastrofale care au lovit Europa Centrală sunt exact ceea ce se așteaptă oamenii de știință [să se întâmple n.red.] în contextul schimbărilor climatice”, a declarat Joyce Kimutai, de la Institutul Grantham al Imperial College din Londra.
Ea a spus că moartea și pagubele din Africa și Europa au evidențiat „cât de slab pregătită este lumea pentru astfel de inundații”.
Oamenii de știință sunt precauți atunci când atribuie ploile extreme influenței umane, deoarece foarte mulți factori influențează ciclul apei. Deși este bine stabilit faptul că aerul mai cald poate reține mai multă umiditate, apariția unor ploi torențiale violente depinde și de cantitatea de apă disponibilă pentru a cădea.
Erich Fischer, climatolog la ETH Zürich, a declarat că oamenii de știință obișnuiau să discute despre fizica modului în care schimbările climatice cresc intensitatea precipitațiilor la prânz, pe malurile Dunării Noi, arată The Guardian.
„Este ironic să vedem acum aceste maluri, unde stăteam la soare și discutam despre știința precipitațiilor extreme, acum fiind inundate”, spune Fischer.
Numărul victimelor inundațiilor depinde de modul în care comunitățile se pregătesc pentru ploi și reacționează la efectele acestora. Oamenii de știință au îndemnat guvernele să investească în adaptarea la fenomenele meteorologice extreme prin sisteme de avertizare timpurie, infrastructură mai rezistentă și programe de sprijin pentru victime, punând totodată capăt dependenței de combustibilii fosili.
„Este clar că nici măcar țările foarte dezvoltate nu sunt ferite de schimbările climatice. Atât timp cât lumea arde petrol, gaz și cărbune, precipitațiile abundente și alte fenomene meteorologice extreme se vor intensifica, făcând din planeta noastră un loc mai periculos și mai scump în care să trăiești”, a declarat Friederike Otto, climatolog la Institutul Grantham.
Sarmiza Bilcescu, prima femeie avocat din Europa și prima femeie cu doctorat în drept din lume
O pasăre dispărută din Europa a fost reintrodusă, dar are nevoie de ajutor pentru a migra
Căldura a ucis aproape 50.000 de persoane în Europa, în 2023