Anghilele japoneze evadează din burta prădătorului ca în filmele de groază
În primă fază, sună ca intriga unui film de groază – un prădător își înghite prada, pentru ca ulterior, creatura să iasă din corpul răpitorului său. Dar se pare că și anghilele japoneze fac exact acest lucru.
Oamenii de știință din Japonia au descoperit că, atunci când sunt înghițite de un pește, anghilele pot scăpa.
Printr-o manevră specifică gimnaștilor, anghilele se întorc pe tractul digestiv al peștelui prădător spre esofagul acestuia, își trec coada prin branhii și își încheie încercarea de eliberare trăgându-și în final capul.
Manevre complicate de evadare din burta inamicului
Cercetătorii spun că au presupus inițial că anghilele scapă de prădător prin gura acestuia.
„Cu toate acestea, contrar așteptărilor noastre, să fim martorii scăpării disperate a anghilelor din stomacul prădătorului până la branhii a fost cu adevărat uimitor pentru noi”, a declarat Yuha Hasegawa, primul autor al cercetării de la Universitatea Nagasaki.
Echipa relatează cum a început studiul cu 104 anghile japoneze. Cercetătorii au plasat câte o anghilă într-un acvariu care conținea și un pește somn.
Anghilele aveau sulfat de bariu injectat în cavitatea abdominală și în coadă, ceea ce a permis urmărirea peștelui înghițit cu ajutorul unui sistem video cu raze X.
Echipa a înregistrat 32 de anghile capturate și înghițite de peștii somnoroși. Unele au intrat complet în stomacul prădătorului și au fost observate învârtindu-se în cerc, aparent căutând o cale de ieșire.
Anghilele ies „șifonate”
Nouă anghile care au fost înghițite au reușit să iasă, folosind o abordare cu coada înainte.
„Peștii prădători nu au fost răniți. Cu toate acestea, anghilele care au reușit să scape au prezentat uneori semne de abraziuni”, a declarat Hasegawa, potrivit The Guardian.
Nu toate anghilele au reușit. Patru și-au scos coada din branhiile prădătorului, dar nu au reușit să finalizeze ieșirea, în timp ce două au eșuat pentru că și-au înfipt coada în direcția orificiului de ventilație al prădătorului și nu în direcția esofagului acestuia.
Echipa spune că descoperirile sunt o premieră. În timp ce studiile anterioare au observat că alte specii de anghilă au murit în timp ce încercau să scape din stomacul prădătorilor, ultimul studiu arată că anghilele japoneze au scăpat în viață.
„În acest moment, anghila japoneză este singura specie de pește confirmată ca fiind capabilă să scape din tractul digestiv al peștilor prădători după ce a fost capturată”, a declarat Yuuki Kawabata, alt autor al cercetării.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Poluarea cu antidepresive: cea mai nouă problemă care afectează peștii de pretutindeni
Poluarea luminoasă ademenește peștii mici în plasa prădătorilor
Un studiu a descoperit de ce peștii africani au ochii mai mari
Peștii tropicali invadează apele Australiei din cauza schimbărilor climatice