Cum dorm rechinii? Există o concepție greșită comună că rechinii ca specie nu dorm niciodată, deoarece trebuie să rămână în mișcare pentru a supraviețui.
De fapt, rechinii își acordă perioade de odihnă pe parcursul zilei, dar aceasta este foarte diferită de tipul de somn pe care îl experimentează alte animale.
Este adevărat că multe tipuri de rechini trebuie să rămână în mișcare pentru a primi oxigenul vital din apa care trece prin branhiile lor. Aceste tipuri de rechini sunt cunoscuți sub numele de rechini cu ventilare obligatorie, deoarece trag apa prin gură și o forțează să iasă prin branhii.
Mulți rechini utilizează o metodă numită pompare bucală, în care apa este aspirată prin gură și împinsă afară prin branhii cu ajutorul mușchilor obrajilor. Alte tipuri de rechini pot rămâne staționari deoarece au structuri speciale numite spiracle, care forțează apa să treacă prin branhii. Unii rechini folosesc atât spiraculi, cât și pompare bucală. Dacă aceste specii și-ar opri mișcarea, de exemplu, dacă ar fi prinse într-o plasă, ar suferi în cele din urmă de asfixie, potrivit Britannica.
Așadar, cum dorm rechinii? Indiferent de metoda pe care o folosesc pentru a respira, rechinii pot experimenta perioade de odihnă profundă în timp ce sunt staționari, dar nu dorm în sensul tradițional. Ochii lor rămân întotdeauna deschiși, iar pupilele continuă să monitorizeze mișcarea creaturilor din jur. Rechinii care pot să se odihnească în timp ce sunt staționari includ rechinul de recif alb, rechinul Carcharhinus perezii, rechinul-dădacă, rechinii wobbegong și rechinul lămâie.
Rechinul alb a fost mult timp un subiect de interes pentru biologii marini deoarece se știa foarte puțin despre procesele sale de viață. O întrebare mare este, desigur, „Dorm rechinii albi?” În 2016, cercetătorii care studiau rechinii albi în apropierea Insulei Guadalupe, lângă coasta peninsulei Baja California din Mexic, au aflat răspunsul când au întâlnit o femelă care părea să fie într-o stare de somn.
Urmărind-o cu un submarin robotic, au observat timp de câteva minute cum se plimba în apă puțin adâncă împotriva unui curent puternic, cu gura deschisă astfel încât apa să treacă prin branhiile ei, într-o stare ce părea aproape catatonică.
Păianjenii exotici, tot mai răspândiți în Europa. Specii noi identificate în Marea Britanie
Albinele au abilități impresionante! Ce au descoperit cercetătorii?