Home » Natură » Sunt câinii de rasă mixtă cu adevărat mai sănătoși decât cei de rasă pură?

Sunt câinii de rasă mixtă cu adevărat mai sănătoși decât cei de rasă pură?

Publicat: 12.09.2024

Oamenii au apelat la acești câini hibrizi pe măsură ce problemele de sănătate asociate raselor cu pedigri au devenit mai cunoscute. Conform teoriei, câinii încrucișați sunt mai diverși din punct de vedere genetic, astfel încât este mai puțin probabil să sufere de problemele de sănătate care afectează rasele pure.

Dar sunt de fapt acești câini mai sănătoși decât verii lor de rasă pură? Aceasta a fost întrebarea la care cercetătorii de la Royal Veterinary College din Regatul Unit și-au propus să răspundă într-o nouă lucrare.

Studiul s-a axat pe trei încrucișări comune de pudeli: cockapoos, labradoodles și cavapoos. S-a constatat că nu sunt mai mult sau mai puțin sănătoși decât omologii lor de rasă pură.

Cercetătorii speră că rezultatele îi vor ajuta pe proprietarii de câini să ia decizii mai informate, bazate pe dovezi, atunci când își aleg următorul prieten blănos.

Majoritatea câinilor care trăiesc astăzi nu au fost crescuți sub control uman. Cu toate acestea, oamenii au creat peste 400 de rase moderne de câini în aproximativ 200 de ani, fiecare având propriul aspect și temperament.

Apărătorii câinilor de rasă spun că sănătatea, comportamentul și aspectul lor sunt mai previzibile. Iar multe registre genealogice nu mai permit includerea câinilor de rasă mixtă.

Câinii de rasă mixtă sunt mai diverși din punct de vedere genetic

Pentru a depăși aceste probleme, unii crescători au apelat la împerecherea deliberată a doi câini din rase diferite. Scopul este de a dilua problemele fizice sau de comportament moștenite, producând căței mai sănătoși. Aspirația este ca descendenții să se dovedească mai rezistenți decât părinții lor, ceea ce se mai numește și „vigoare hibridă”.

Cercetarea Colegiului Regal Veterinar a implicat un sondaj pe un eșantion de aproximativ 9 400 de persoane.

Unii dețineau un câine de rasă mixtă – fie un cockapoo (spoodle), cavapoo (cavoodle) sau labradoodle. Alții dețineau una dintre rasele lor „progenitoare” sau fondatoare de rasă pură – fie un cavalier King Charles spaniel, cocker spaniel, labrador retriever sau pudel. Toți câinii aveau vârsta sub cinci ani.

Autorii au testat ipoteza conform căreia rasele mixte proiectate au mai puține șanse de a suferi de afecțiuni comune în comparație cu rasele lor fondatoare.

Aceștia au comparat șansele de apariție a celor mai frecvente 57 de afecțiuni de sănătate la cele trei rase mixte de concepție cu fiecare dintre rasele lor fondatoare (progenitoare). În total, au fost efectuate 342 de comparații, scrie ScienceAlert.

Rasele mixte, predispuse la un număr mic de afecțiuni

Printre problemele de sănătate frecvente s-au numărat infecțiile ochilor și urechilor, diareea și ruperea ligamentelor.

Rasele mixte au fost predispuse la un număr mic de afecțiuni (7%). Dar au fost mai puțin susceptibili de a prezenta un număr mic (6%) de alte afecțiuni.

În general, nu au existat dovezi convingătoare de „vigoare hibridă” în cazul acestor încrucișări de pudeli. De asemenea, nu a existat nicio dovadă că rasele pure erau semnificativ mai sănătoase decât câinii încrucișați de designer.

Autorii au concluzionat că, având în vedere rezultatele lor, viitorii proprietari de câini care se întreabă ce câine să cumpere ar trebui să ia în considerare alți factori, cum ar fi condițiile de creștere, temperamentul și sănătatea părinților unui cățeluș.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Test de cultură generală. Ce animal avea sute de picioare și cântărea cât un câine?

Câinii pot mirosi stresul oamenilor, iar acesta îi afectează profund, arată un studiu

Câinele care a devenit viral și a inspirat meme-ul „doge” a murit

De ce câinii se miros reciproc atunci când se întâlnesc?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase