Home » Natură » Descoperire surpriză! Cum se aseamănă vulturii cu oamenii pe măsură ce îmbătrânesc?

Descoperire surpriză! Cum se aseamănă vulturii cu oamenii pe măsură ce îmbătrânesc?

Descoperire surpriză! Cum se aseamănă vulturii cu oamenii pe măsură ce îmbătrânesc?
Vultur sur. Foto: Shutterstock
Publicat: 02.09.2024

Dacă preferi să te uiți la televizor pe canapea în loc să dansezi în club, s-ar putea să ai ceva în comun cu vulturii suri în vârstă. Un nou studiu arată că vulturi suri tineri își schimbă frecvent locurile de dormit și interacționează cu mulți „prieteni”, dar vulturii au mai puțini prieteni pe măsură ce îmbătrânesc, devenind mai stabili și mai rezervați, și dormind în aceleași locuri cu aceiași indivizi. Pe măsură ce mutarea între locuri de dormit devine o corvoadă, vulturii mai în vârstă urmează același traseu, stabilind rutine de mișcare care nu sunt observate la vulturii tineri.

Vulturii mai tineri evită, de asemenea, cele mai populare locuri de dormit, ceea ce sugerează că ar putea fi intimidați de cei mai în vârstă.

Cercetarea arată că, la fel ca multe persoane, vulturii au mai puțini prieteni pe măsură ce îmbătrânesc, dar prieteniile sunt mai selecte, cu legături mai puternice. De asemenea, ar putea avea o cunoaștere mai profundă a locurilor unde pot găsi resurse de hrană.

Studiul a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Vulturii au mai puțini prieteni pe măsură ce îmbătrânesc

Vulturii suri eurasiatici (Gyps fulvus) sunt vulturi mari care trăiesc în zona Mediteranei, în Orientul Mijlociu și în India. Cu o anvergură a aripilor de până la 2,7 metri, aceștia sunt mult mai mari decât vulturii Cathartes din America de Nord și mai mari decât vulturii cu cap alb.

Găsirea hranei poate fi dificilă pentru vulturi deoarece depinde de localizarea cadavrelor de animale, o sursă imprevizibilă și trecătoare. Când vulturii suri găsesc un cadavru, tind să doarmă sau să se odihnească în apropiere și să se hrănească din el pe parcursul mai multor zile. Locurile de dormit pot astfel deveni „centre de informații”, de unde vulturii care s-au hrănit recent le semnalizează altora despre sursele de hrană; aceștia apoi se urmăresc reciproc până la cadavre și formează prietenii care îi ajută să rămână în bucla informațiilor despre hrană.

Cercetătorii au dorit să afle dacă modelele de mișcare și comportamentul social al unui vultur sur se schimbă pe parcursul vieții sale. Au folosit date GPS de la 142 de vulturi marcați individual în Israel, date colectate pe o perioadă de 15 ani, pentru a corela vârsta vulturilor cu mișcările și interacțiunile sociale la locurile de dormit.

„Ceea ce am descoperit a fost că, pe măsură ce îmbătrânesc, loialitatea lor față de anumite locuri de dormit crește. Vulturii tineri verifică multe locuri de dormit diferite, dar la vârsta mijlocie, încep să meargă repetat în aceleași locuri”, a spus coautoarea Noa Pinter-Wollman, profesoară de ecologie și biologie evoluționistă la UCLA (SUA).

Vulturii și locurile de dormit

Studiul a arătat că vulturii tineri se întorc uneori la același loc de dormit, dar de obicei aleg locuri diferite, rar petrecând două nopți în același loc. De la vârsta adultă tânără, în jurul vârstei de 5 ani, până la vârsta mijlocie, aceștia petrec aproximativ jumătate dintre nopți în același loc „acasă” și jumătate în altă parte. La bătrânețe, devin adevărați „casnici”, scrie Phys.org.

„Când sunt bătrâni, de la vârsta de 10 ani în sus, nu mai au energia de a fi ‘în mișcare’ și se întorc constant în același loc. Cei care erau aventuroși la vârsta de 5 ani devin mai sedentari până la vârsta de 10 ani”, a spus autorul principal, Orr Spiegel, de la Universitatea din Tel Aviv (Israel).

Pe măsură ce vulturii îmbătrânesc, și forța legăturilor lor sociale scade, cel puțin pentru o parte a anului. Numărul de indivizi cu care interacționau nu se schimbă odată cu vârsta: dacă aveau cinci prieteni când erau tineri, aveau tot cinci când erau mai în vârstă. Dar timpul petrecut cu vulturi din afara grupului lor apropiat scade semnificativ. Vulturii mai în vârstă își petrec majoritatea timpului cu prieteni apropiați. De asemenea, mișcările lor devin mai rutinare, urmând în cele din urmă un tipar previzibil.

Odată cu înaintarea în vârstă, vulturii au mai puțini prieteni și își schimbă comportamentul

Studiul este unic deoarece cercetătorii au putut urmări mișcările și comportamentele sociale ale acelorași vulturi timp de până la 12 ani aproape consecutivi într-o perioadă de 15 ani.

„Putem arăta că tendințele indivizilor de a deveni mai loiali față de aceleași locuri odată cu vârsta nu sunt cauzate de faptul că indivizii mai exploratori mor mai devreme și trăiesc vieți mai scurte, iar indivizii mai sedentari trăiesc mai mult. Indivizii își schimbă efectiv comportamentul odată cu vârsta, iar acest lucru a fost rar demonstrat în natură pentru păsări cu viață lungă, din cauza dificultății de a urmări indivizi pentru o perioadă atât de lungă”, a spus Marta Acácio, cercetătoare postdoctorală la Universitatea din Tel Aviv.

Cercetarea susține descoperirile din alte studii care arată că, odată cu vârsta, animalele devin mai fidele locurilor și rutinelor cunoscute și potențial devin mai selective în relațiile lor sociale. Aceste comportamente îi sunt atribuite în mod obișnuit îmbătrânirii la oameni și pot ajuta la înțelegerea modului în care populațiile de animale se deplasează în mediul lor și relaționează cu alți membri ai speciei, precum și la identificarea unor metode mai bune de protejare împotriva amenințărilor.

Pentru vulturii suri, acest lucru ar putea însemna protecția mai bună a locurilor importante de dormit și utilizarea cunoștințelor despre interacțiunile lor sociale pentru a reduce riscul de otrăvire.

„Se pare că pur și simplu devin setați pe felul lor de a fi. Au adunat informații de-a lungul anilor și le folosesc. Cadavrele sunt greu de găsit și locurile de dormit sunt centre de informații. Unele locuri devin populare dintr-un motiv; de exemplu, tind să fie mai aproape de surse fiabile de hrană, iar vulturii mai în vârstă probabil le monopolizează”, a spus Pinter-Wollman.

Vă recomandăm să citiți și:

Comportament neobișnuit: păsările oceanice urmăresc cicloanele tropicale

Prima extincție locală din SUA cauzată de creșterea nivelului mării

De ce ignoră oamenii de știință homosexualitatea în regnul animal?

Test de cultură generală. Cât durează să fierbi oul de struț?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase