Home » Natură » Test de cultură generală. De ce urlă lupii?

Test de cultură generală. De ce urlă lupii?

Publicat: 04.09.2024

Nu există nimic mai fascinant decât interacțiunile sociale dintr-o haită de lupi. Lupii trăiesc în haite de aproximativ 6 până la 10 membri. Formarea haitelor este posibilă datorită naturii extrem de sociale a lupilor, care dezvoltă legături puternice între ei. Una dintre modalitățile prin care lupii interacționează este prin urlete. De ce urlă lupii?

Un urlet de lup este o vocalizare, ceea ce înseamnă că este un sunet produs pentru a comunica. Dar de ce urlă lupii? Lupii urlă pentru a-și comunica locația altor membri ai haitei și pentru a alunga haite rivale de pe teritoriul lor.

De asemenea, s-a descoperit că lupii urlă către membrii proprii ai haitei din afecțiune, mai degrabă decât din anxietate.

Teritoriile lupilor ajung până la 3.000 de kilometri pătrați

Haitele de lupi tind să revendice teritorii mari pentru ele, mai ales dacă prada este rară. Aceste teritorii pot fi de până la 3.000 de kilometri pătrați. Lupii pot să se separe de haita lor în timpul vânătorii, astfel încât urletele devin o modalitate eficientă de a comunica despre locație.

Urletul unui lup poate călători până la 16 km în tundra deschisă și ceva mai puțin în zonele împădurite.

De ce urlă lupii? Există mai multe tipuri de urlete?

Un tip de urlet este urletul agresiv către alte haite. Acesta îi avertizează pe ceilalți lupi sau pe haitele din zonă să stea departe de teritoriu. În plus, o haită își va marca teritoriul folosind urină și fecale.

Un studiu din 2013 a adăugat un motiv suplimentar pentru urletele lupilor: afecțiunea. Studiul a descoperit că lupii tind să urle mai mult către un membru al haitei cu care au o legătură strânsă, adică o conexiune socială apropiată. Oamenii de știință au testat saliva acestor lupi pentru cortizol, un hormon al stresului, și au constatat că rezultatele au fost neglijabile. Nu anxietatea îi făcea pe lupi să urle unul către altul. Mai degrabă, ar putea fi vorba de afecțiune sau de o altă emoție care nu este generată de anxietate, explică Britannica.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Ce țară are cei mai mulți tigri din lume?

Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ

Cum salvăm planeta alegând să consumăm un alt tip de pește decât cel de obicei?

Test de cultură generală. De ce este special nasul cămilelor?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase