Toate caracatițele sunt veninoase. Cum își folosesc această abilitate?

30 08. 2024, 16:00

Ridică brațele unei caracatițe și, ascuns în centru, vei găsi un cioc. Aceasta este o caracteristică ciudată și bine denumită, semănând foarte mult cu structura de pe fața unui papagal. Doar că aici este vorba despre o moluscă. Cum își folosesc aceste animale ciocul și ce legătură are cu faptul că caracatițele sunt veninoase?

Scopul ciocului caracatiței are legătură cu descoperirea că toate sepiile și caracatițele sunt veninoase. Poate că este surprinzător pentru cei care erau deja familiarizați cu veninul mortal al adorabilei, dar periculoasei, caracatițe Hapalochlaena, dar care au văzut întotdeauna caracatița gigantă din Pacific ca pe un animal vesel și inofensiv.

Dieta caracatițelor variază în funcție de specie și dimensiune, dar, în general, meniul include o combinație de crustacee, pești mici și alte caracatițe. Caracatițele sunt animale prădătoare care vânează cel mai adesea noaptea, folosindu-și brațele extrem de sensibile pentru a se încolăci în jurul prăzii.

Toate caracatițele sunt veninoase

Odată capturată, prada este injectată cu venin prin ciocul caracatiței, uneori direct în globul ocular. Caracatițele își pot folosi ciocul împotriva prăzii, dar și ca strategie defensivă, motiv pentru care nu ar trebui să manevrezi niciodată o caracatiță Hapalochlaena, indiferent cât de drăguță ar părea, recomandă IFL Science.

Caracatița Hapalochlaena și Megaleledone setebos sunt cele mai periculoase pentru oameni în ceea ce privește veninul, conform Universității de Stat din Oregon (SUA). În schimb, cea mai mare caracatiță din lume, caracatiţă uriaşă din Pacific, te-ar putea răni și ar putea încetini procesul de vindecare, dar este puțin probabil ca veninul să provoace daune semnificative. Așadar, am stabilit cum vânează și subjugă prada o caracatiță, dar odată ce prada ajunge în corpul său, unde merge mai departe? De ce au excrementele caracatițelor formă de tăiței?

Excremente în formă de tăiței

În 2021, Acvariul Monterey Bay (SUA) a surprins o scenă ciudată în desfășurare în expoziția lor cu caracatița uriașă din Pacific: un lung șir de excremente se întindea de la caracatiță până la anemona de mare rezidentă a acvariului. Un spectacol destul de neobișnuit; și internetul a vrut răspunsuri.

După cum a explicat MBARI, caracatițele își elimină deșeurile prin sifon (tubul muscular de pe partea laterală a capului), pe care îl folosesc și pentru propulsarea prin apă. Forma îngustă le conferă excrementelor o formă asemănătoare unui tăițel, iar acest „tăițel” ajunge să fie masa unei anemone detritivore.

Vă recomandăm să citiți și:

De ce pisicile zgârie mobila din casă?

Peste 1 miliard de păsări mor în fiecare an după ce se izbesc de clădiri

Test de cultură generală. De ce urăsc pisicile apa?

Descoperire șocantă în genomul unuia dintre cei mai frumoși fluturi din Regatul Unit