Home » Natură » Test de cultură generală. Ce produce mai multe radiații decât o centrală nucleară?

Test de cultură generală. Ce produce mai multe radiații decât o centrală nucleară?

Publicat: 29.08.2024

În prezent, mulți oameni se tem de centralele nucleare. Dar ce produce mai multe radiații decât o centrală nucleară?

Ce produce mai multe radiații decât o centrală nucleară? Este vorba despre cărbune.

Cărbunele conține urme de uraniu și toriu care sunt adăugate în atmosferă atunci când cărbunele este ars. Centralele pe cărbune emit mai multe radiații decât centralele nucleare, dar ambele emisii sunt considerabil mai mici decât experimentează o persoană din alte surse comune, cum ar fi Soarele, explică Britannica.

Ce produce mai multe radiații decât o centrală nucleară?

Centralele electrice pe cărbune produc deșeuri radioactive? Da, iar aceste deșeuri contribuie la radierea mediului într-o măsură mult mai mare decât centralele nucleare. Radioactivitatea provine din cantitățile minime de uraniu și toriu conținute în cărbune.

Aceste elemente au fost blocate în crusta Pământului încă de la formarea sa și, în general, sunt prezente în concentrații prea mici pentru a reprezenta o amenințare serioasă. Totuși, arderea cărbunelui produce cenușă zburătoare, un material în care uraniul și toriul sunt mult mai concentrate, notează Science Focus.

Câte deșeuri radioactive emit centralele pe cărbune?

Cantitățile exacte variază în funcție de sursa cărbunelui, dar sunt de obicei în intervalul câtorva părți pe milion. Această cantitate poate părea mică, dar când te gândești că o centrală pe cărbune de un gigawatt arde câteva milioane de tone de cărbune pe an, rezultă că fiecare astfel de centrală generează anual cenușă zburătoare ce conține aproximativ 5-10 tone de uraniu și toriu. Înmulțind acest lucru cu numărul total de centrale pe cărbune din întreaga lume, cantitatea totală de deșeuri radioactive produse devine cu adevărat impresionantă.

Conform estimărilor laboratorului național Oak Ridge din SUA, centralele electrice pe cărbune din întreaga lume generează în prezent deșeuri ce conțin aproximativ 5.000 de tone de uraniu și 15.000 de tone de toriu. În total, asta înseamnă de peste 100 de ori mai multă radiație eliberată în mediu decât cea produsă de centralele nucleare.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Care forță naturală doboară orice copac?

Test de cultură generală. Care dintre polii Pământului este mai cald decât celălalt?

„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro

Cum au avut de suferit estuarele, așa-numitele „pepiniere ale mării”, în ultimii 35 de ani?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase