Home » Natură » Topirea zăpezii scoate la lumină comori arheologice în Norvegia

Topirea zăpezii scoate la lumină comori arheologice în Norvegia

Topirea zăpezii scoate la lumină comori arheologice în Norvegia
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 28.08.2024

Municipalitatea comitatului Møre și Romsdal din vestul Norvegiei a emis un avertisment cu privire la faptul că topirea zăpezii expune obiecte de interes arheologic.

Într-o declarație de presă recentă, autoritățile locale solicită excursioniștilor și pasionaților de activități în aer liber din munții comitatului Møre og Romsdal să raporteze orice obiect pe care îl găsesc expus în nămeții care se topesc.

„Această vară amintește de 2014, care a fost o vară deosebit de uscată și caldă. În combinație cu zăpada puțină din munți, dimensiunea nămeților de zăpadă din Høgfjelle a scăzut brusc”, a declarat municipalitatea județului Møre și Romsdal.

„Acest lucru a făcut ca consiliul județean să primească rapoarte cu privire la descoperiri foarte interesante, care s-au topit din vechile straturi de zăpadă„.

Consiliul județean a primit rapoarte cu privire la descoperiri foarte interesante

În 2014, între Eikesdalen și Romsdal au fost găsite rămășițele unei lopeți din lemn din perioada romană, scrie HeritageDaily.

În plus, au fost descoperite numeroase obiecte legate de vânătoarea și prinderea renilor sălbatici, cum ar fi bețe de speriat, mai multe coarne și oase cu urme de sacrificare, zornăitoare din lemn și frânghii împletite.

Munții de zăpadă și peticele de gheață pot păstra rămășițele organice pentru perioade lungi de timp, deoarece condițiile reci încetinesc procesele chimice și biologice, oprindu-le aproape la temperaturi de îngheț.

Munții de zăpadă pot păstra rămășițele organice pentru mult timp

Municipalitatea comitatului Møre și Romsdal solicită publicului să documenteze orice descoperire cu o fotografie și, acolo unde este posibil, să noteze coordonatele GPS (sau să le marcheze pe o hartă), astfel încât arheologii să poată recupera obiectul (obiectele).

Dacă descoperirile, cum ar fi un vârf de săgeată, pot fi transportate în siguranță fără a fi deteriorate, documentați locul descoperirii, împachetați obiectul și puneți-l într-un frigider, apoi anunțați autoritățile locale.

Obiectele precum oasele sau coarnele de cerb pot fi plasate într-un congelator pentru a asigura conservarea, mai transmite municipalitatea.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Arheologii din Ungaria au scos la lumină comori religioase rare

În urmă cu două secole era descoperită, din greşeală, una dintre cele mai mari comori arheologice ale lumii

O rocă cu gravuri ciudate este o uriașă „hartă de comori”, spun arheologii

Un templu și un sanctuar aflate sub apele Nilului, pline de comori

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase