Test de cultură generală. De ce urăsc pisicile apa?

22 08. 2024, 11:00

De ce urăsc pisicile apa? Aversiunea față de apă este una dintre cele mai cunoscute caracteristici ale pisicilor de casă. Cu toate acestea, acest lucru nu este valabil pentru toate felinele. Unele feline mari, cum ar fi tigrii, se scaldă adesea pentru a se răcori sau pentru a vâna, și chiar și unele rase domestice sunt cunoscute pentru plăcerea de a înota atunci când au ocazia. 

În general, pisicile domestice vor face tot posibilul să evite să se ude, iar specialiștii în comportament animal au dezvoltat diverse teorii pentru a explica de ce urăsc pisicile apa. Una dintre ele sugerează că, deoarece specia a evoluat în climate uscate și a avut puțin contact cu râuri sau lacuri, apa (cu excepția celei de băut) este un element cu care nu sunt familiare și pe care, prin urmare, îl evită.

Mai probabil însă, pisicilor nu le place să se ude din cauza efectului pe care apa îl are asupra blănii lor. Pisicile sunt animale extrem de curate, care petrec o mare parte din zi îngrijindu-se. Blana udă este extrem de inconfortabilă pentru o pisică și durează mult timp până se usucă. De asemenea, blana udă este mai grea decât cea uscată, ceea ce face pisica mai puțin agilă și mai ușor de prins de prădători.

De ce urăsc pisicile apa? Căror rase le place apa?

Există și factorul de șoc. Căderea accidentală într-o cadă plină, de exemplu, poate fi o experiență înspăimântătoare pentru o pisică și poate face ca aceasta să se teamă de apă pentru tot restul vieții, notează Britannica.

Cu toate acestea, multe pisici par să se bucure de joaca cu apă curgătoare sau care picură, cum ar fi cea de la un robinet. Specialiștii în comportament cred că pisicile sunt atrase de mișcările apei și de sunetele pe care aceasta le produce, toate acestea stimulând instinctul pisicii de a prinde prada. Această joacă este acceptată chiar și de o pisică care, în general, evită apa, deoarece se udă doar labele.

Anumite rase de pisici domestice, cum ar fi Maine Coon, Bengaleză și Van turcească, se tem mai puțin de apă și chiar se bucură ocazional de o baie. Ceea ce face aceste rase unice este textura blănii lor, care le face mai rezistente la apă decât sunt alte rase.

Vă recomandăm să citiți și:

Cicloanele tot mai intense și frecvente din cauza crizei climatice afectează păsările marine

Există un ciclu ascuns al apei în Amazon despre care oamenii nu știu prea multe

Apa răcită în vasele de teracotă, o practică veche de peste 3.000 de ani

Unul dintre cele mai imprevizibile fenomene meteorologice se intensifică din cauza schimbărilor climatice