Home » Natură » Test de cultură generală. Care sunt cele 5 oceane ale Pământului?

Test de cultură generală. Care sunt cele 5 oceane ale Pământului?

Publicat: 23.08.2024

Există 5 oceane? Există 4 oceane? Sau există doar un singur ocean? Care sunt cele 5 oceane ale Pământului?

Apa acoperă 71% din suprafața Pământului. De-a lungul timpului, numărul oceanelor a evoluat de la un singur corp de apă la ceva diferit.

Care sunt cele 5 oceane ale Pământului? Pacific, Atlantic, Indian, Arctic și Oceanul Antarctic, care se află în largul coastelor Antarcticii.

Care sunt cele 5 oceane ale Pământului? 1. Oceanul Pacific

Oceanul Pacific este cel mai mare ocean, acoperind mai mult de 30% din suprafața Pământului. Aproape jumătate din apa de pe Pământ se găsește în Oceanul Pacific.

Acesta mărginește coasta vestică a Americilor, precum și Asia de Est și Australia.

Ecuatorul împarte Oceanul Pacific în două părți separate: Pacificul de Nord și Pacificul de Sud.

Numele „Pacific” provine din latină și înseamnă „pașnic”. Acesta are cele mai adânci gropi, cu o adâncime medie de 3.800 de metri, notează Earth How.

2. Oceanul Atlantic

Oceanul Atlantic este situat între Americi și continentele european și african. Este cel mai sărat și al doilea ocean din lume ca mărime.

Acesta are o formă de S între Americi, Europa și Africa. Denumirea „Atlantic” provine de la zeul grec „Atlas”, care susținea cerul pentru eternitate.

Care sunt cele 5 oceane ale Pământului? 3. Oceanul Indian

Oceanul Indian este al treilea cel mai mare ocean, înconjurând o regiune dens populată. Conține 20% din apa de pe suprafața Pământului.

Acesta mărginește India în nord, Africa de Est, Australia și Oceanul Antarctic. Din cauza temperaturii mai ridicate a apei, are o viață marină limitată.

4. Oceanul Antarctic

În anul 2000, Oceanul Antarctic a fost recunoscut drept cel mai nou ocean de către Organizația Hidrografică Internațională. Acesta înconjoară Antarctica în totalitate.

Ca dimensiune, este al patrulea, cu 20.327.000 de kilometri pătrați. Se extinde până la latitudinea de 60 de grade sud.

Este un mediu extrem și este cel mai puțin înțeles dintre cele 5 oceane. Acest lucru este cauzat de faptul că este neexplorat, fiind departe de zonele populate și având un climat sever.

Deși Oceanul Antarctic este neexplorat, aproximativ 80% din toate oceanele din lume sunt încă neexplorate. Există multe lucruri de descoperit în explorarea oceanelor.

Care sunt cele 5 oceane ale Pământului? 5. Oceanul Arctic

Oceanul Arctic este cel mai mic și cel mai puțin adânc ocean dintre cele 5. În plus, este cel mai rece și cel mai puțin sărat ocean.

Ca dimensiune, Oceanul Arctic este aproximativ de mărimea Rusiei. Deoarece se află la Polul Nord, Oceanul Arctic are gheață polară. Însă, de-a lungul anilor, ghețarii s-au topit, amenințând să crească nivelul mării.

Deși Organizația Hidrografică Internațională îl recunoaște drept „Oceanul Arctic”, unii oceanografi încă îl numesc „Marea Arctică”.

Pe lângă oceane, Pământul are și mări. Însă există mult mai multe decât proverbialele 7.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Ce pasăre poate omorî un leu?

De ce doar unele animale au menstruație?

Bacteriile din lacuri, armă neașteptată împotriva schimbărilor climatice

Pisicile țin „doliu” atunci când mor alte animale de companie

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase