Home » Natură » Descoperire șocantă în genomul unuia dintre cei mai frumoși fluturi din Regatul Unit

Descoperire șocantă în genomul unuia dintre cei mai frumoși fluturi din Regatul Unit

Descoperire șocantă în genomul unuia dintre cei mai frumoși fluturi din Regatul Unit
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 21.08.2024

Fluturele albastru chalkhill este unul dintre cei mai frumoși din Regatul Unit, așa cum se poate vedea când zboară deasupra pășunilor din sudul Angliei în timpul verii. Apoi, are o relație strânsă și neobișnuită cu furnicile. Drept urmare, albastrul Chalkhill prosperă, deși numărul său este amenințat în prezent.

Acesta este un „catalog” extraordinar de caracteristici, la care oamenii de știință au adus acum o completare uimitoare datorită unui nou proiect de pionierat, cunoscut sub numele de Psyche, care își propune să secvențieze genomul tuturor celor 11.000 de specii de fluturi și molii din Europa și să dezvăluie în detaliu modul în care schimbările climatice și pierderea habitatului le afectează.

Ca parte a proiectului Psyche, oamenii de știință au descoperit că, în funcție de locație, celulele albastrului chalkhill au un număr diferit de cromozomi – pachetele de ADN care conțin proiectul genetic. În sudul Europei, au un total de 87 de cromozomi, pe care îi adaugă unul câte unul pe măsură ce se îndreaptă spre nord, până când ajung la limita nordică, unde albastrul chalkhill are 90 de cromozomi.

Genomul fluturilor, diferit în funcție de locație

„Acest lucru contravine dogmei conform căreia o anumită specie are un anumit număr de cromozomi”, a declarat biologul Charlotte Wright de la Institutul Wellcome Sanger din apropiere de Cambridge.

„De ce se schimbă acest lucru la albastrul chalkhill este intrigant. Este clar că, pe măsură ce s-a deplasat în Europa, odată cu retragerea ghețarilor de la sfârșitul ultimei ere glaciare, a adăugat câte un cromozom în timp ce înainta spre nord. Este o observație surprinzătoare”, adaugă ea.

Acest punct de vedere a fost susținut de Mark Blaxter, care lucrează și el la Institutul Wellcome Sanger.

„Dacă ne uităm în urmă cu aproximativ un milion de ani, ne putem da seama când două specii s-au despărțit de o singură specie originară. Dar cum se întâmplă acest lucru? Mai exact, cum ne dăm seama ce se întâmplă la momentul respectiv? Aceasta este probabil ceea ce vedem aici. Vedem două specii în actul de a fi create dintr-o singură specie. Luminăm evoluția în acțiune”, explică Blaxter.

Cercetările din cadrul proiectului Psyche se desfășoară la Institutul Wellcome Sanger în colaborare cu alte șase centre de cercetare europene de vârf, notează The Guardian. Acesta poartă numele zeiței grecești a sufletului, despre care se spune că a primit aripi de fluture de la Zeus și care era de obicei reprezentată de grecii antici înfășurată în fluturi.

Cercetarea, importantă pentru a salva fluturii

Înainte de dezvoltarea genomicii moderne, relația dintre molii și fluturi a generat dezbateri considerabile.

Cu toate acestea, tehnologia ADN a clarificat faptul că fluturii sunt, în esență, un subgrup de molii, deși acestea sunt în general mai colorate.

„Această cercetare a avut loc în SUA, dar scopul Psyche este de a identifica în același mod și alte specii la fel de vulnerabile din Europa și de a sugera care sunt cele mai bune ținte pentru intervențiile menite să le salveze”, a adăugat Wright.

Un genom este un punct de plecare perfect pentru a înțelege cât de bine se descurcă un organism în mediul său.

„Fluturii și moliile sunt polenizatori esențiali ai plantelor și sunt, de asemenea, o sursă cheie de hrană pentru păsări, astfel încât supraviețuirea lor este importantă. Aceasta este o cercetare blue-skies care ar putea avea rezultate foarte practice”, a adăugat Wright.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O ferigă a stabilit recordul pentru cel mai mare genom din lume

ADN-ul misterios din genomul uman ar putea fi de vină pentru tulburările psihice

Genomurile antice din Balcani urmăresc evoluția Imperiului Roman și dezvăluie migrațiile slavilor în sud-estul Europei

Genomurile de la 240 de specii de mamifere dezvăluie de ce omul este unic

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase