De ce doar unele animale au menstruație?

18 08. 2024, 16:00

Ciclul menstrual joacă un rol esențial în reproducerea umană. Cu toate acestea, majoritatea animalelor nu experimentează menstruația. De ce doar unele animale au menstruație?

De ce doar unele animale au menstruație și care este scopul evolutiv al sângerării periodice?

Potrivit Deenei Emera, biolog evoluționist la Buck Institute for Research on Aging (SUA), oamenii de știință cunosc aproximativ 85 de specii de mamifere, adică mai puțin de 2% dintre mamifere, care au un ciclu menstrual. Majoritatea sunt primate, incluzând rudele noastre cele mai apropiate, cimpanzeii (Pan troglodytes) și bonobo (Pan paniscus).

De asemenea, s-au descoperit cicluri menstruale la câteva specii de lilieci, la chițcanii elefant și, mai recent, la șoarecele țepos egiptean (Acomys cahirinus). Deoarece aceste animale nu sunt toate strâns înrudite, este probabil ca această trăsătură să fi evoluat convergent, ceea ce înseamnă că trebuie să existe un beneficiu evolutiv pentru acest fenomen, a explicat Emera.

De ce doar unele animale au menstruație?

În afară de aceste creaturi, există și alte animale care sângerează periodic prin organele lor de reproducere. Proprietarii de câini nesterilizați sunt adesea familiarizați cu experiența neplăcută de a găsi sânge pe canapeaua preferată și de a realiza că animalul lor de companie a intrat în călduri, un proces numit estru. Cu toate acestea, sângerarea pe care o experimentează câinii provine dintr-o sursă diferită față de cea a animalelor care menstruează, scrie Live Science.

La animalele care sângerează în timpul estrului, o creștere a hormonului estrogen în perioada de fertilitate determină dilatarea vaselor de sânge din interiorul vaginului. Acest lucru duce la scurgerea unor cantități mici de sânge din vasele de sânge și la eliminarea lor. În schimb, la animalele care menstruează, perioadele de sângerare apar din cauza estrogenului și a unui al doilea hormon numit progesteron. Alți hormoni sunt și ei implicați în maturarea și eliberarea unui ovul înainte de menstruație.

Progesteronul este un hormon necesar pentru menținerea sarcinii, iar la animalele care menstruează, acesta începe să crească înainte ca animalul să fie însărcinat. Înainte de această creștere, o creștere a estrogenului determină îngroșarea mucoasei uterine și dezvoltarea unor noi vase de sânge. Apoi, odată ce un ovul este eliberat, nivelul de progesteron începe să crească, în timp ce nivelul de estrogen scade.

Dacă sarcina nu se produce, nivelurile de progesteron ale femelei scad, iar vasele de sânge nou formate și alte țesuturi noi se desprind sub formă de sânge menstrual și fragmente de țesut. La mamiferele care nu menstruează, uterul nu se transformă ca răspuns la nivelurile de progesteron decât după ce femela devine însărcinată, a explicat Emera.

Avantajele evolutive aduse de ciclul menstrual

Pentru Emera, această diferență este intrigantă dintr-o perspectivă evolutivă. „Întrebarea nu este cu adevărat, ‘De ce menstruația?’”, a spus Emera.

„Întrebarea este, ‘De ce ne pregătim uterul pentru sarcină înainte să fim măcar însărcinate?’” Nimeni nu este sigur de răspuns. Dar, potrivit lui Emera, ar putea avea legătură cu faptul că animalele care menstruează nasc de obicei pui mici. Oamenii, primatele, liliecii și chițcanii elefant au, de obicei, un singur pui la un moment dat, în timp ce șoarecii țepoși au doar 1 – 4 pui, cu mult mai puțini decât majoritatea speciilor de șoareci.

Animalele care menstruează au, de asemenea, sarcini (perioade de gestație) mai lungi decât omologii lor care nu menstruează. De exemplu, șoarecii țepoși au o perioadă de gestație aproape dublă față de alți șoareci. Deoarece aceste animale investesc atât de mult timp și energie în atât de puțini pui, este important ca puii lor să supraviețuiască.

Cercetătorii au descoperit că atunci când mucoasa uterină este transformată pentru sarcină, aceasta poate detecta semnale chimice emise de embrion care îi cresc sau scad șansele de a se implanta cu succes. Aceste semnale chimice reflectă aspecte ale viabilității embrionului. Acest pas de control al calității se întâmplă la toate mamiferele, dar la animalele care menstruează și care își construiesc dinainte mucoasa uterină, acest proces are loc mult mai devreme.

„Când ai o situație în care femela investește mult, te aștepți ca sistemele să evolueze pentru a exclude cât mai devreme posibil acei pui care nu vor supraviețui”, a explicat Emera.

De ce doar unele animale au menstruație? Există numeroase alte teorii

Robert Martin, biolog evoluționist retras și invitat academic la Universitatea din Zurich (Elveția), crede că menstruația poate avea un rol în stocarea spermei. De exemplu, liliecii pot stoca sperma în tractul lor reproducător până la 200 de zile înainte de fertilizare, iar la oameni, s-a documentat că sperma poate fi stocată până la nouă zile în tractul reproducător feminin.

Cu toate acestea, când sperma rămâne prea mult timp, aceasta începe să se degradeze, ceea ce ar putea cauza probleme cromozomiale dacă ar fertiliza un ovul, a explicat Martin. El a emis ipoteza că eliminarea mucoasei uterine le permite animalelor să elimine această spermă veche și să facă loc pentru spermatozoizi mai noi și mai viguroși.

Există și alte teorii despre motivul pentru care apare menstruația, dar nu există dovezi concrete pentru o teorie în detrimentul altora. Martin a afirmat că este nevoie de mai multe cercetări privind menstruația, atât la oameni, cât și la alte animale.

„Au fost foarte puține cercetări, dar există atât de multe aplicații practice”, a spus el.

Vă recomandăm să citiți și:

Rechinii din Golful Mexic au învățat „să fure” din plasele de pescuit

Cea mai mare migrație de mamifere terestre din lume a fost confirmată

O plantă miraculoasă folosită de grecii antici, redescoperită după 2.000 de ani

Microbul „Monstrul din Loch Ness” își întinde gâtul până la 30 de ori lungimea corpului