Ceva remarcabil s-a întâmplat cu A23a, cel mai mare aisberg din lume. De luni de zile, acesta se învârte pe loc, la nord de Antarctica, atunci când de fapt ar trebui să se deplaseze împreună cu cel mai puternic curent oceanic de pe Pământ.
Oamenii de știință spun că bucata imensă de gheață, care este de două ori mai mare decât Londra, a fost prins deasupra unui uriaș cilindru de apă care se rotește.
Este un fenomen pe care oceanografii îl numesc Coloana Taylor – și este posibil ca A23a să nu scape de „temnicerul” său pentru mulți ani.
„De obicei, te gândești la aisberguri ca la lucruri trecătoare; se fragmentează și se topesc. Dar nu și acesta. A23a este aisbergul care pur și simplu refuză să moară”, a observat profesorul Mark Brandon, expert polar.
Longevitatea aisbergului este bine documentată. Acesta s-a desprins de coasta Antarcticii în 1986, dar aproape imediat a rămas blocat în nămolurile de fund ale Mării Weddell.
Timp de trei decenii a fost o „insulă de gheață” statică. Nu s-a mișcat. Abia în 2020 a început să plutească din nou în derivă, la început încet, înainte de a se îndrepta spre nord, spre aer și ape mai calde.
La începutul lunii aprilie a acestui an, A23a a intrat în Curentul Circumpolar Antarctic (ACC) – o forță care mișcă de o sută de ori mai multă apă în jurul globului decât toate râurile Pământului la un loc, notează BBC.
Acest lucru ar fi trebuit să pună propulsoare pe aisbergul de aproape un trilion de tone, „aruncându-l” în Atlanticul de Sud și, în același timp, într-o uitare sigură.
În schimb, A23a nu a ajuns nicăieri. A rămas pe loc, chiar la nord de Insulele Orkney de Sud, întorcându-se în sens invers acelor de ceasornic cu aproximativ 15 grade pe zi. Atât timp cât face acest lucru, degradarea și dispariția sa finală vor fi amânate.
Cât timp ar putea A23a să continue să se rotească? Nu se știe, dar atunci când profesorul Meredith a plasat o baliză științifică într-o coloană Taylor deasupra unei alte protuberanțe la est de Pirie Bank, instrumentul plutitor încă se rotea pe loc patru ani mai târziu.
Aisbergul care a scufundat Titanicul, surprins într-o fotografie din 1912
Cel mai mare aisberg din lume a făcut „o piruetă de 360 de grade”
Aisbergul cu formă de penis a făcut înconjurul Internetului
Un aisberg uriaș, blocat timp de 20 de ani lângă „Ghețarul Apocalipsei”, s-a pus în mișcare