Un submarin a descoperit structuri ciudate sub gheața din Antarctica, iar apoi a dispărut

09 08. 2024, 16:00

Un submarin fără pilot a efectuat, în premieră absolută, un studiu al regiunii inferioare a unui ghețar din Antarctica.

Cercetătorii de la Universitatea din Göteborg, Suedia au descoperit noi indicii cu privire la creșterea nivelului mării. Vehiculul subacvatic autonom Ran a fost trimis să exploreze sub platoul de gheață Dotson din vestul Antarcticii. Potrivit cercetătorilor, un platou de gheață este o platformă plutitoare de gheață glaciară care se întinde de pe uscat și este alimentată de ghețari.

Pe parcursul a 27 de zile, au scanat partea inferioară cu ajutorul tehnologiei Sonar. Interesant este faptul că vehiculul a cercetat peste 1.000 de kilometri din platoul de gheață Dotson din vestul Antarcticii, ajungând până la 17 kilometri adâncime.

„Am folosit anterior date din satelit pentru a observa modul în care ghețarii se schimbă în timp. Prin navigarea submersibilului, am reușit să obținem hărți de înaltă rezoluție ale părții inferioare a gheții. Este ca și cum am vedea spatele Lunii”, a declarat Anna Wåhlin, autor principal și profesor de oceanografie la Universitatea din Göteborg.

Harta vehiculului a scos la iveală modele inedite, asemănătoare unor picături, la baza platformei de gheață, care contrastează cu suprafața netedă, transmite InterestingEngineering.

Noi indicii cu privire la creșterea viitoare a nivelului mării

În mod neașteptat, baza ghețarului a prezentat un teren complex de vârfuri, văi, structuri de tip platou și formațiuni de tip nisip. Conform Live Science, cea mai lungă dintre aceste forme măsoară 400 m.

Se crede că aceste forme enigmatice sunt rezultatul unui flux de apă influențat de rotația Pământului (efectul Coriolis). Pe măsură ce apa curge prin gheață, creează curenți turbionari care sculptează aceste formațiuni unice.

„Cartografierea ne-a furnizat o mulțime de date noi pe care trebuie să le analizăm mai atent. Este clar că multe dintre ipotezele anterioare cu privire la topirea părții inferioare a ghețarilor sunt insuficiente. Modelele actuale nu pot explica modelele complexe pe care le vedem. Dar, cu această metodă, avem o șansă mai mare de a găsi răspunsuri”, a explicat Wåhlin în comunicatul de presă.

Platforma de gheață Dotson este o secțiune mare de 50 de kilometri de gheață plutitoare din Antarctica de Vest. Această regiune se confruntă cu o instabilitate glaciară semnificativă, aisbergurile calând într-un ritm alarmant. Experții preconizează că o eventuală prăbușire a întregului strat de gheață ar putea duce la o creștere devastatoare a nivelului global al mării de aproximativ 3,4 metri.

Studiile anterioare au demonstrat că platforma de gheață este supusă unui proces constant de eroziune. Această eroziune este determinată de pătrunderea apelor calde ale oceanelor în partea inferioară a platformei de gheață, ceea ce face ca aceasta să se desprindă de uscat și, în cele din urmă, să se prăbușească.

Vehiculul a cercetat peste 1.000 de kilometri din platoul de gheață

Așa cum s-a anticipat, studiul a confirmat că ghețarul se topește cel mai rapid acolo unde curenții subacvatici erodează baza sa, iar fracturile accelerează topirea.

Expediția s-a desfășurat în regiunile de gheață în derivă din Antarctica de Vest în 2022. La întoarcerea în 2024, Ran a dispărut fără urmă sub gheață.

„Hărțile produse de Ran reprezintă un progres uriaș în înțelegerea noastră a platformelor de gheață din Antarctica. Am avut indicii cu privire la complexitatea bazelor ghețarilor, însă Ran a dezvăluit o imagine mai amplă și mai completă decât oricând înainte. Imaginile de la baza platoului de gheață Dotson ne ajută să interpretăm și să calibrăm ceea ce vedem de la sateliți”, a declarat Karen Alley, glaciolog la Universitatea din Manitoba și coautor al acestui studiu multidisciplinar.

Din păcate, Ran a dispărut după ce s-a scufundat sub platoul de gheață Dotson, însă datele colectate s-au dovedit a fi extrem de semnificative. Echipa intenționează să revină cu un nou submarin pentru a explora în continuare adâncimile necunoscute de sub platforma de gheață.

Descoperirile au fost publicate în revista Science Advances.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Un sistem fluvial uriaș de acum 40 de milioane de ani a fost descoperit sub gheața din Antarctica

Apa topită cauzează fracturarea gheții din Antarctica, au descoperit cercetătorii

Un ghețar din Antarctica a doborât un record de viteză

Gheața din Antarctica a început să se topească în anii 1940