Home » Natură » O filmare uimitoare arată cum un cimpanzeu rostește cuvinte umane

O filmare uimitoare arată cum un cimpanzeu rostește cuvinte umane

O filmare uimitoare arată cum un cimpanzeu rostește cuvinte umane
Johnny. Foto: OHpink/YouTube
Publicat: 06.08.2024

Imagini vechi cu un cimpanzeu care rostește cuvinte umane, cum ar fi „mama”, sugerează că cele mai apropiate rude vii ale noastre ar putea avea, totuși, bazele neuronale pentru vorbire.

De zeci de ani, cercetătorii au presupus că diferențele dintre creierii primatelor explică de ce doar oamenii pot modela sunete cu sens. Dar studiind doi cimpanzei văzuți într-un videoclip disponibil public și într-o emisiune de știri din anii 1960, foneticianul și specialistul în științe cognitive Axel Ekström și colegii săi de la Institutul Regal de Tehnologie KTH (Suedia) consideră că această presupunere ar putea fi bazată pe o premisă falsă.

„Legătura lipsă ipotetică care împiedică cimpanzeii să coordoneze în mod voluntar mișcările maxilarului cu vocea evident nu există”, declară cercetătorii în lucrare.

Ce demonstrează un cimpanzeu care rostește cuvinte umane?

Căutând prin videoclipuri publice vechi, Ekström și echipa sa au găsit doi cimpanzei (Pan troglodytes) fără legătură între ei de pe continente diferite care rostesc ceea ce pare a fi „mama”, un cuvânt despre care se spune că ar fi fost învățat de la îngrijitorii lor vorbitori de limbă engleză, scrie Science Alert.

„S-a argumentat că ‘mama’ ar fi putut fi printre primele cuvinte apărute în vorbirea umană”, explică cercetătorii.

Sunetul „m” este comun în limbile umane și este adesea unul dintre primele sunete pe care le fac bebelușii umani, astfel încât un model „m-vocală-m” este relativ ușor de produs.

Împreună cu un studiu anterior, în care Ekström a analizat o înregistrare audio a unui al treilea cimpanzeu dintr-un film din anii 1960 rostind cuvintele „papa” și „cup”, rezultatele sugerează că creierii cimpanzeilor sunt capabili să repete intenționat cel puțin unele dintre sunetele pe care le aud.

Surse: YouTube

„Aceste rezultate coroborează un corp de dovezi în creștere că marile primate sunt capabile să învețe producția vocală”, scriu cercetătorii.

Asta înseamnă că sistemul nostru neurologic audio-vocal, care s-a dezvoltat independent și  la păsările cântătoare, ar putea fi mult mai vechi decât se credea anterior. Descendența noastră de primate a împărtășit un strămoș comun cu cimpanzeii în urmă cu milioane de ani.

Unul dintre videoclipuri prezenta un cimpanzeu numit Johnny, de la Suncoast Primate Sanctuary din Florida.

Faceți cunoștință cu Johnny!

„Johnny îi numea pe toți Mama”, a spus persoana care a filmat videoclipul. Johnny „știa că, spunând Mama, putea obține orice dorea, atât timp cât era în dieta lui…”, a continuat această persoană.

Deși cimpanzeii preferă, de obicei, gesturile în locul sunetelor atunci când comunică între ei în sălbăticie, ei folosesc totuși diverse vocalizări. Mai mult, limbajul lor bazat pe gesturi este structurat la fel ca cel vocal. Se știe, de asemenea, că gibonii produc peste 20 de sunete diferite cu semnificații distincte.

Rapoartele anterioare despre vorbirea primatelor au fost „respinse în absența unei analize riguroase”, dar tot ceea ce arată este că lipsa de dovezi nu este echivalentă cu lipsa existenței, argumentează Ekström și echipa sa. Ei cred că s-a pus prea mult accent pe studii clasice cu etică foarte discutabilă, care probabil au denaturat rezultatele.

Animalele implicate în celebrele proiecte de limbaj ale marilor primate de acum 50 de ani au fost supuse unor condiții nenaturale, inclusiv izolare socială și neglijență, adesea după ce au fost smulse traumatic de la mamele lor. Acest lucru nu le-ar fi permis unor primate obligate social și extrem de inteligente să-și reprezinte corect propriile capacități.

Încercările de a evita umanizarea subiecților animali au creat, uneori, o părtinire în sens opus, contribuind la subestimările noastre vaste ale inteligenței animalelor.

Dar așa cum știința extinde cunoașterea umană în incrementuri, și inteligența noastră este construită pe fundații care au existat înaintea noastră.

Un cimpanzeu care rostește cuvinte dovedește că „marile primate pot produce cuvinte umane. Eșecul de a demonstra acest lucru în urmă cu o jumătate de secol a fost vina cercetătorilor, nu a animalelor”, concluzionează Ekström și colegii săi.

Cercetarea a fost publicată în Scientific Reports.

Vă recomandăm să citiți și:

Furia femeilor – de ce înăbușirea acestei reacții le afectează sănătatea?

Clubul celor care se trezesc la 5 dimineața. Aduce asta succes și fericire?

De ce femeile încearcă orice metodă de a obține medicație cu testosteron?

Anestezicele ar funcționa prin inducerea haosului în creier

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase