Iată scoica falică ce poate trăi cel puțin 165 de ani și este delicatesă pentru oameni!
Scoica falică, cunoscută sub numele de scoică rață (Panopea generosa), este o scoică care trăiește de-a lungul țărmului din Alaska până în Mexic, poate ajunge la 4 kilograme și poate supraviețui mai mult decât oamenii.
Scoica falică cunoscută popular sub numele de scoică rață este o moluscă mare, de apă sărată, care poate trăi mai mult de 165 de ani. Aceste creaturi marine cu aspect falic au gâturi foarte lungi, numite sifoane, și sunt considerate delicatese culinare. Scoicile trăiesc în Oceanul Pacific, de-a lungul coastei Americii de Nord, și se hrănesc cu fitoplancton, crustacee pelagice și larve de pești.
Numele englezesc „geoduck”, pronunțat „gooey duck”, provine din cuvântul „gweduc” al poporului Nisqually din America de Nord, care înseamnă „sapă adânc”. Scoicile rață sunt cele mai mari scoici îngropătoare din lume și trăiesc pe fundul oceanului la adâncimi de până la 1 metru.
Scoica falică ce trăiește sute de ani și este o delicatesă pentru oameni
Aceste scoici sunt bivalve, ceea ce înseamnă că trupul lor este comprimat între două părți ale unei cochilii cu „balamale”. Scoicile au un picior care le ajută să se îngroape în sedimente și să se ancoreze. Pentru a se hrăni, moluștele absorb apa sărată, o filtrează în căutarea de fitoplancton și nutrienți și elimină excesul prin sifon. Acest apendice are două deschideri la capăt, una pentru a absorbi oxigenul și fitoplanctonul și alta pentru a elimina apa în exces.
Deși cochilia unei scoici rață măsoară de obicei între 15 și 20 de centimetri în lungime, sifonul poate crește mai mult de 3 metri. În primii 3 – 5 ani, scoicile cresc până la 0,7 kilograme. În medie, acestea cântăresc în jur de 1,1 kilograme, dar pot ajunge până la 4 kilograme, potrivit Live Science.
Scoica rață: cu ce se hrănește ea și cum o consumăm noi?
Scoicile rață adulte au sexe separate și ajung la maturitate sexuală în jurul vârstei de 3 ani. Masculii se pot reproduce timp de mai mult de 100 de ani. Femelele au ovare foarte mari, care conțin milioane de ouă, și eliberează între 1 milion și 2 milioane de ouă la fiecare depunere.
În timp ce alte scoici se mișcă pentru a evita prădătorii, scoicile rață reacționează prin retragerea sifonului. Acestea sunt prădate de crabi, câini-de-mare, vidre de mare și de stele de mare. Scoicile rață sunt consumate în întreaga lume și sunt servite fie gătite, fie crude, în sushi sau sashimi. Aceste scoici sunt recoltate atât din sălbăticie, cât și din ferme, în special în statul Washington. Aceste moluște sunt uneori considerate a avea proprietăți afrodiziace, probabil din cauza formei lor, dar nu există dovezi științifice care să susțină această afirmație.
Vă recomandăm să citiți și:
O vestă inteligentă transformă peștii în „spioni” subacvatici
Cercetătorii au descoperit cum să extragă „energie albastră” din valuri