Home » Natură » Test de cultură generală. Cum pot unii copaci să trăiască mii de ani?

Test de cultură generală. Cum pot unii copaci să trăiască mii de ani?

Publicat: 08.08.2024

Unele dintre cele mai vechi ființe vii de pe planeta noastră remarcabilă sunt copacii. Cum pot unii copaci să trăiască mii de ani?

Recordul de longevitate este deținut de pinii Balfourianae din vestul Statelor Unite, câțiva dintre aceștia fiind cunoscuți ca având mai mult de 3.000 de ani. Un exemplar descoperit în 2012 este estimat la mai mult de 5.060 de ani, făcându-l cel mai vechi copac non-clonal din lume. Dar Balfourianae nu sunt singurii care se bucură de o longevitate deosebită: și alte specii de copaci au exemplare care au trăit milenii.

Cum pot unii copaci să trăiască mii de ani? Aceasta este o întrebare fascinantă pentru biologi, întrebare care încă nu are un răspuns definitiv. Fără îndoială, o parte din răspuns i se datorează norocului. Arborii antici nu au fost, evident, afectați de boli fatale, dăunători, incendii, secetă, furtuni, alunecări de teren sau tăietori de copaci în secolele în care au supraviețuit în tăcere. Acest lucru în sine este o realizare considerabilă.

Cum pot unii copaci să trăiască mii de ani? Sunt aceștia nemuritori?

Cealaltă parte a răspunsului se referă la modul în care îmbătrânesc copacii. De fapt, există o dezbatere considerabilă dacă copacii antici pot fi considerați „nemuritori”. Cu alte cuvinte, vor muri vreodată acești copaci dacă nu sunt distruși de o forță externă?

S-ar putea să nu aflăm niciodată răspunsul la această întrebare, dar, cel puțin, știm că copacii antici îmbătrânesc în moduri dramatic diferite de modul în care îmbătrânesc majoritatea animalelor și chiar a altor plante.

Deși moartea celulară este un factor important în îmbătrânirea oamenilor și a altor animale, un studiu a găsit puține dovezi de moarte celulară în cambiumul vascular al arborelui pagodelor, un țesut important de lângă scoarță care produce continuu xilem și floem pentru a transporta hrană, apă și minerale pentru plantă. În plus, un studiu asupra polenului de pin Balfourianae a descoperit că nu există o creștere semnificativă a ratelor de mutație odată cu îmbătrânirea, un alt factor asociat cu îmbătrânirea animalelor. Mai mult, unii copaci antici au apărare chimică superioară împotriva dăunătorilor și a bolilor, notează Britannica.

Secretul pentru o viață lungă a copacilor

La nivel macroscopic, copacii au corpuri simple și se dezvoltă modular, ceea ce înseamnă că o parte pierdută poate fi înlocuită, fie că este vorba de o frunză sau de o creangă. În plus, copacii mai bătrâni beneficiază enorm de pe urma corpurilor lor, care sunt în mare parte țesuturi lemnoase moarte. De fapt, un copac bătrân poate fi format din până la 95% țesut mort. Având în vedere că nu este viu, lemnul nu necesită activitate metabolică pentru a fi menținut, astfel că un copac bătrân nu trebuie să facă prea mult pentru a continua să trăiască.

Pe scurt, se pare că mai multe mii de ani de noroc, împreună cu un plan corporal simplu, cu întreținere redusă, și câteva trăsături celulare ingenioase contribuie la faptul că unii copaci trăiesc vieți spectaculos de lungi.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Sunt liliecii cu adevărat orbi?

Viermele cu ochi bulbucați care cântăresc de 20 de ori mai mult decât capul

Schimbările climatice afectează viața marină mai mult decât s-a crezut

Creșterea temperaturilor dublează rata de precipitații din Arctica, arată un nou studiu

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase