Home » Natură » Chimicale eterne, găsite în aproape fiecare pește testat dintr-un stat american

Chimicale eterne, găsite în aproape fiecare pește testat dintr-un stat american

Chimicale eterne, găsite în aproape fiecare pește testat dintr-un stat american
Somn de canal. Foto: Shutterstock
Publicat: 04.08.2024

PFAS (substanțe per- și polifluoroalchilice), cunoscute mai bine sub numele de „chimicale eterne” toxice, au fost găsite în aproape fiecare pește testat în râurile din Illinois, subliniind modul în care acești poluanți sintetici au devenit omniprezenți în lumea naturală.

Într-un nou studiu, oamenii de știință de la Universitatea din Illinois Urbana-Champaign (SUA) au studiat 17 tipuri diferite de PFAS din nouă specii de pești capturate în 15 locații de prelevare de probe de-a lungul a patru cursuri de apă din Illinois. S-a constatat că peștii erau contaminați cu „chimicale eterne” toxice în toate cele 15 locuri testate, iar niveluri ridicate ale unui compus numit PFOS au fost găsite în aproape toți peștii testați.

Nivelurile erau deosebit de ridicate la peștii din vârful lanțului trofic, cum ar fi somnul de canal, sugerând existența bioacumulării. De asemenea, nivelurile erau mai ridicate la peștii capturați în apropierea locațiilor urbane și a regiunilor industriale.

„Chimicale eterne” toxice, găsite în aproape toți peștii din Illinois

PFAS sunt poreclite „chimicale eterne” deoarece sunt foarte rezistente la degradare din cauza legăturilor lor puternice de carbon-fluor, ceea ce le face să persiste în mediu și în organismele vii pentru o perioadă extrem de lungă de timp.

„PFAS conțin multiple legături carbon-fluor, una dintre cele mai puternice legături din chimia organică. Din această cauză, ele sunt foarte greu de descompus. Persistă mult timp deoarece sunt foarte, foarte stabile”, a declarat Joseph Irudayaraj, profesor de bioinginerie la Universitatea din Illinois Urbana-Champaign, care a condus noul studiu.

Valorizate pentru durabilitatea și stabilitatea lor sub stresuri precum căldură mare sau expunere la apă, aceste substanțe sunt utilizate într-o gamă largă de produse industriale și de consum, cum ar fi vase de gătit antiaderente, haine impermeabile, ambalaje alimentare, spume pentru stingerea incendiilor și produse de curățare.

O problemă globală

În ultimii ani, o serie lungă de studii a arătat cum PFAS au devenit omniprezente în apa, solul, aerul și formele de viață din lume. Niveluri îngrijorătoare din aceste chimicale au fost găsite în orice, de la apă potabilă și apă de ploaie, până la fecale de câine și lapte matern, notează IFL Science.

„Aproximativ 99% dintre oamenii care trăiesc în SUA au PFAS în sistemul lor”, a spus profesorul Irudayaraj.

Aceasta nu este o veste bună. PFAS sunt legate de o serie de efecte negative asupra sănătății, incluzând deteriorarea ficatului, boli tiroidiene, obezitate, probleme de fertilitate și cancer. Cu toate acestea, abia acum începem să descoperim amploarea daunelor pe care le pot provoca.

Se iau unele măsuri pentru a aborda problema PFAS la nivel planetar, deși dimensiunea problemei face ca acest lucru să fie o sarcină dificilă. În aprilie 2024, Agenția pentru Protecția Mediului din SUA a stabilit primele limite naționale pentru PFAS în apa potabilă. Cu toate acestea, legea a limitat doar șase tipuri de PFAS, ignorând alte mii și mii de tipuri.

Noul studiu este publicat în jurnalul Science of The Total Environment.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Care fruct digeră insecte?

Test de cultură generală. Ce este mai fierbinte pe Pământ decât Soarele?

Peștii tropicali invadează apele Australiei din cauza schimbărilor climatice

Păianjenii exotici, tot mai răspândiți în Europa. Specii noi identificate în Marea Britanie

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase