Home » Natură » Pisicile cleptomane – De ce felinele fură obiecte casnice?

Pisicile cleptomane – De ce felinele fură obiecte casnice?

Publicat: 31.07.2024

Pisicile caută anumite obiecte. Zi după zi, pot cutreiera cartierul pentru a aduna o pradă impresionantă de articole furate.

Nu este neobișnuit ca pisicile să aducă șoareci și păsări morți sau pietrificați, dar este mai greu de explicat dacă apar cu obiecte precum șosete sau chiloți.

Cercetătorii suspectează o serie de cauze, dar tind să fie de acord asupra unui punct: obiectele furate nu sunt cadouri.

Pisicile ar putea căuta atenție

„Nu suntem siguri de ce pisicile se comportă astfel. Peste tot în lume există pisici care fac acest lucru, dar nu a fost niciodată studiat. Vreau să știu exact de ce fac asta”, spune Auke-Florian Hiemstra, biolog la Naturalis Biodiversity Center, un muzeu din Leiden.

Hiemstra și Dr. Claudia Vinke, biolog comportamental la Universitatea din Utrecht, au găsit câteva motive care ar putea alimenta năzbâtiile pisicilor.

Acestea ar putea căuta atenție sau ar putea dori să se joace; astfel, și-ar putea extinde comportamentul de căutare de hrană și de vânătoare, la fel cum pisicile aduc animale în casă.

De asemenea, ele ar putea dori să îndepărteze obiecte deosebit de mirositoare, cum ar fi șosetele purtate sau cele proaspăt spălate de pe anumite porțiuni de teritoriu.

Pisicile au stomacuri mici și tind să aducă prada în centrul teritoriului lor pentru a se hrăni atunci când le este foame. Același instinct le-ar putea determina să aducă obiecte acasă, unde reacția pe care o primesc încurajează obiceiul.

„Atunci când acorzi atenție pisicii, întărești comportamentul”, spune Vinke.

Obiectele furate nu sunt cadouri

Dennis Turner, profesor particular la Universitatea din Zurich, crede că atenția este esențială, dar adaugă că pisicile sunt atrase de unele obiecte din lână și plastic pentru că acestea conțin lanolină, notează The Guardian.

Pentru a întrerupe obiceiul, Turner recomandă să părăsiți camera în tăcere atunci când pisica trage ceva înăuntru și să aruncați obiectul afară.

„Animalele, inclusiv oamenii, răspund la stimuli foarte simpli. Ceva care suflă în vânt ar putea declanșa un comportament de vânătoare. După ce au prins niște obiecte ciudate, pisicile ar putea foarte bine să decidă să le aducă înapoi. Nu cred că se gândesc la ele ca la niște cadouri. Sunt reguli simple de viață pe care creierul pisicii le respectă”, spune la rândul lui Daniel Mills, profesor de medicină veterinară comportamentală la Universitatea din Lincoln.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Ce se întâmplă cu rechinii dacă se opresc din înotat?

Mineralele metalice din adâncul oceanului generează „oxigen întunecat”

Cât de mare poate crește creierul animalelor? Misterul e la un pas de a fi rezolvat

Copacii sensibili la căldură migrează la altitudini mai mari, „fugind” de schimbările climatice

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase